رئیس جمهور فراهم شدن فضای توسعه علم و دانش و نخبهپروری را یکی از نعمتهای بزرگ خداوند به ملت ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دانست و تاکید کرد: وجود فاصله بین دانشگاه بخش تولید و صنعت، غیرقابل قبول است و باید کیفیت دانشگاه و رشتههای دانشگاهی ارتقاء یابد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی شامگاه یکشنبه در دیدار جمعی از اساتید و پزشکان با اشاره به آمار و ارقام ارایه شده در رابطه با فعالیتهای علمی و دانشگاهی در کشور و همچنین شمار دانشمندان، پزشکان، متخصصان و دانشگاهیان، اظهارداشت: با نگاه به همین آمار و کمیتها میتوانیم حس کنیم یکی از پیروزیهای بزرگ ما در بعد از انقلاب، موفقیت در حوزه علم و سلامت بوده است و به راحتی میتوان دریافت که وضعیت امروز با شرایط قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: امروز میتوان مقایسه کرد که در زمینه بهداشت و درمان کجا بودیم و کجا هستیم و در زمینه دسترسی به پزشک و تختهای بیمارستانی، امروز نسبت به دیروز در چه جایگاهی هستیم.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه در گذشته ما برای یک عمل جراحی معمولی بیماران را به خارج اعزام میکردیم، گفت: امروز وضعیت معکوس است به طوری که بسیاری از ایرانیان و غیرایرانیان از خارج از کشور برای انجام عمل جراحی به ایران میآیند و این نه به خاطر ارزانی هزینههای عمل بلکه بخاطر اعتماد و اطمینان به پزشکان ایرانی است.
رئیس جمهور با بیان اینکه امروز به مدد تلاشهای انجام شده و موفقیتها در کشور امکان تحصیلات عالی در بسیاری از رشتههای علمی در داخل فراهم شده است، گفت: اینکه امروز در حوزههای مختلف علمی و بهداشتی پیشرفتهای قابل ملاحظه داریم، در تولید علم تأثیرگذار هستیم و در فناوریهای علمی و دانش روز، تک رقمی و گاهی نیز در رده 14، 15 و یا 16 جهان قرار داریم، نشان میدهد که مسیر حرکت ما درست بوده است. البته هر مسیر درستی نیاز به تصحیح و روانسازی دارد.
دکتر روحانی تصریح کرد: امروز دانشگاههای کشورمان از لحاظ کمیت، وضعیت مناسبی دارند اما از لحاظ کیفیت باید تلاش کنیم که کیفیت دانشگاهها هر چه بیشتر ارتقاء یابد.
رئیس جمهور اضافه کرد: وضعیت برخی رشتههای دانشگاهی از لحاظ کیفیت قابل پسند نیست و باید ارتقاء کیفیت اینگونه رشتهها را مدنظر قرار دهیم، ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم که هر کسی از دانشگاه فارغ التحصیل میشود، مهارتی را آموخته باشد که بتواند در جامعه به راحتی شغل و مسئولیتی را برعهده بگیرد.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه وجود فاصله بین دانشگاه و تولید غیرقابل قبول است، اظهار داشت: این فاصله را باید از بین ببریم و یا حداقل کاهش دهیم لذا اگر کسی به طور مثال از دانشکده کشاورزی و یا حقوق فارغالتحصیل میشود نباید پس از آن برای برعهده گرفتن شغل و مسئولیتی نیاز به آموزش مجددی داشته باشد و البته باید اینگونه مهارتها را از دوران دبستان و دبیرستان شروع کنیم و در چنین صورتی یک گام به جلو خواهیم بود.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امروز شرایط کشور، شرایط ویژهای است، خاطر نشان کرد: آمریکاییها مدعی هستند تاکنون و طی سالهای گذشته ، فشارهایی تا این حد به ایران وارد نکرده بودند و لذا شرایط سختی که امروز بوجود آمده از هر زمان دیگری بیشتر است و اهداف متعددی برای فشارهای خود عنوان کردند، از یک طرف اعلام کردند که نظام جمهوری اسلامی ایران مورد پسندشان نیست و باید مردم نظامی را برگزینند که آنها میپسندند و از طرف دیگر عنوان کردند که رفتار مردم ایران را نمیپسندند و باید این رفتار تغییر کند.
دکتر روحانی اضافه کرد: دشمنان گاهی اعلام میکردند که برای مذاکره با ایران شرایطی دارند و ایران ابتدا باید این شرایط را بپذیرد که آنها پای میز مذاکره حاضر شوند، البته در هفتههای اخیر تأکید دارند که هیچ شرطی برای مذاکره ندارند. آنان زمانی ما را تهدید میکردند که گویی قدرت نظامی برترند و امروز اعلام میکنند که قصد جنگ ندارند و فقط میخواهند که ما بمب اتم نداشته باشیم که البته این حرفشان بیاساس است.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه در این شرایط خاص راه ما ایستادگی و مقاومت است، اظهار داشت: اگر راه دیگری جز مقاومت وجود داشت، صراحتاً آن را اعلام میکردم، اما امروز غیر از ایستادگی راه دیگری نداریم.
دکتر روحانی تصریح کرد: طرفی که میز مذاکره را برهم زده و پیمانی را زیر پا گذاشته است باید به شرایط عادی برگردد و تا زمانی که بازنگشته، ما راهی جز ایستادگی و مقاومت نداریم.
رئیس جمهور اظهار داشت: برای ایستادگی و مقاومت باید یکپارچه و متحد باشیم و مردم نیز نسبت به شرایط موجود آگاهی کامل داشته باشند و تردیدی نداشته باشند که راهی که نظام و مسئولین انتخاب کرده اند، راه درستی است.
دکتر روحانی گفت: بدون تردید اگر مردم به درستی راهی که برگزیدیم شک داشته باشند، شرایط به مراتب دشوار خواهد بود که بتوان در این مسیر سنگلاخی گام برداشت، لذا باید مردم نسبت به شرایط آگاهی داشته و به تصمیم مسئولین باور داشته باشند.
رئیس جمهور با بیان اینکه اساتید و دانشگاههای کشورمان میتوانند اعتماد و باور را در جامعه تقویت کنند، اظهار داشت: اساتید و دانشگاهها به عنوان گروه نخبه، مرجع و مورد اعتماد در جامعه محسوب میشوند و امروز جمعیت دانشجویان، دانشآموزان، اساتید و فرهنگیان کشورمان، جمعیت بزرگی از کشورمان را شامل میشود و این یک قدرت بزرگ اجتماعی است.
دکتر روحانی تصریح کرد: امروز همه باید یک راه را برگزینیم و به عنوان نماینده ملت ایران اعلام میکنم که در این مقطع و تا زمانی که دشمن از اقدامات خود پشیمان نشود راهی جز ایستادگی و مقاومت نداریم و دشمن بدون تردید اگر واقعا متوجه شود که راهی که انتخاب کرده اشتباه و ناصحیح بوده است، آن روز میتوان پای میز مذاکره هم نشست و هر مسألهای را برطرف کرد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه بزرگترین سرمایه یک جامعه، پول و خزانه نیست، اظهار داشت: بزرگترین سرمایه یک کشور، سرمایه انسانی، علمی و اجتماعی است و علم است که پول خلق میکند و علم و دانش و فناوری نوین میتواند رفاه ایجاد کرده و مشکلات را حل و فصل کند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه امروز همه آنهایی که در کشور مسئولیتی بر دوش دارند، قاعدتاً فارغالتحصیل دانشگاههای کشور هستند، گفت: اگر دانشگاهها به خوبی دانشجویان را پرورش دهند و محیط جامعه سالم و درست باشد، بیشک در چنین جامعهای مدیر خوب و شایسته هم خلق میشود.
رئیس جمهور اعتماد و احترام به سرمایه علمی، انسانی و اجتماعی را مورد تأکید قرار داد و گفت: برای مذاکره، آمریکا باید از طریق احترام وارد شود، اما در داخل کشور نیز باید به جایگاه و منزلتهای اجتماعی ضمن وجود اختلاف سلیقه، احترام بگذاریم.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه قدرت ما در سایه علم است، اظهار داشت: امروز یک فرد با دانش برتر سایبری میتواند دنیا را به زانو درآورد و لذا علم میتواند قدرت خلق کند و امروز این علم در اختیار شما اساتید بزرگوار کشور است.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: اگر سلامت با دانش و علم وارد یک جامعه شد، از طریق آن میتوان هر گره و مشکلی را برطرف کرد.
دکتر روحانی ادامه داد: در این مقطع تاریخی و حساس خواهش و خواسته من قرابت و نزدیک شدن همه اقشار جامعه با همدیگر و کمک به یکدیگر در یافتن بهترین و کوتاهترین راه است.
رئیس جمهور اظهار داشت: اینکه امام راحل فرمودند اگر حوزه و دانشگاه درست شود، کشور درست میشود نشان دهنده این دو مرکز مهم است که امروز بار مسئولیت سنگینی بر دوش دارند.
دکتر روحانی خطاب به اساتید و دانشگاهیان گفت: از شما اساتید میخواهم در این شرایط سخت، با مشورت، انتقاد و پیشنهادات خود دولت را یاری کنید.
رئیس جمهور اضافه کرد: اگر امروز در رشتههای مختلف از جمله اقتصاد، صنعت و تکنولوژی، دولت نیاز و مشکلی دارد، دانشگاهها میتوانند در این عرصهها به دولت کمک کند به شرط اینکه به مراکز تولید و پژوهش متصل باشند.
دکتر روحانی تصریح کرد: دانشگاه جداشده از تولید، صنعت و خدمات نمیتواند ما را به همه اهداف خودمان برساند، لذا امروز باید در کنار یکدیگر و با همدیگر روزهای سخت را سپری کرده و این با کمک، هماهنگی و وحدت همگانی و همکاری شما اساتید و دانشگاهیان میسر میشود.
رئیس جمهور در ابتدای سخنان خود در جمع اساتید و پزشکان با اشاره به اینکه در پایان روزها و شبهای ماه مبارک رمضان قرار داریم، گفت: ماه رمضان، ماه جلای روح و صفای باطن است و از خدا میخواهیم که رحمت و مغفرت خود را در این ماه شامل حال ما کند.
دکتر روحانی با بیان اینکه ارزشهای ماه مبارک رمضان از فهم بشر عادی خارج است، گفت: یک شب قدر این ماه از هزار ماه برتر است.
دکتر روحانی با بیان اینکه فرصتهای زندگی ما برای ساختن جامعه و کشور بسیار محدود است، اظهار داشت: هرکسی علم، دانش و توانمندیاش بیشتر باشد، وظایف او هم سنگینتر است و هر چه شرایط برای کار سختتر باشد، کار و تلاش در این شرایط ارزشمندتر خواهد بود.
پیش از سخنان رئیس جمهور 2 نفر به نمایندگی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و 2 نفر به نمایندگی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی سخنانی به بیان دیدگاهها و نظرات و همچنین پیشنهادات خود در حوزههای علمی و سلامت پرداختند.
تأکید بر ضرورت معرفتافزایی و تأثیرگذاری اجتماعی دانشگاهها، درخواست پشتیبانی دولت از دانشگاهها، اجرای عدالت در امر پژوهشهای دانشگاهی و تخصیص بودجههای پژوهشی، ضرورت بازنگری در آییننامهها و قوانین قدیمی دانشگاهها که پاسخگوی نیاز امروز جامعه نیست، ضرورت استفاده از متخصصین علوم انسانی در امور مربوط به امور این رشته دانشگاهی، بازنگری در بودجهریزی در دانشگاهها، درخواست حمایت معنوی و مادی از ارایه خدمات سلامت با توجه به افزایش هزینهها و درخواست حمایت جدی دولت از صنعت داروسازی کشور از جمله محورهای مهم مطرح شده از سوی نمایندگان وزارتخانههای علوم و بهداشت بود.