دکتر ایمان افتخاری، دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، در دهمین نشست مرجعیت علمی در فرهنگستان علوم، بر اهمیت ارتقای محتوایی و علمی علوم انسانی تأکید کرد. وی با اشاره به چالشهای اقتصادی و نقش شاخص توسعه انسانی (HDI) در پیشرفت علمی، خواستار طراحی سیاستهایی متناسب با ظرفیتهای کشور شد تا علوم انسانی بتواند نقشی موثر در بهبود شاخصها ایفا کند.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر ایمان افتخاری، دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در دهمین نشست مرجعیت علمی در فرهنگستان علوم پیرامون علوم انسانی و فارغالتحصیلان این رشته گفت: باید به جای صرفاً افزایش تعداد مستندات علمی در پایگاههای بینالمللی، به فکر ارتقاء محتوایی و علمی باشیم. برای مثال، شاخص HDI (شاخص توسعه انسانی) شامل مولفههایی چون سلامت، آموزش و شرایط زندگی است. باید پرسید آیا باید اول به ارتقای HDI بپردازیم تا به مرجعیت علمی برسیم، یا ابتدا باید مرجعیت علمی را ارتقاء دهیم تا HDI بهبود یابد؟ این مسئله گاه میتواند گمراهکننده باشد. برخی کشورها با منابع مالی فراوان، بدون توجه به مرجعیت علمی، HDI بالایی دارند، اما این الزاماً نشاندهنده وضعیت مطلوب علمی نیست.
وی ادامه داد: برای پیشرفت واقعی در علوم انسانی و ارتقای شاخصها، باید سیاستهایی طراحی کنیم که متناسب با ظرفیتهای اقتصادی و اجتماعی کشور باشند. در شرایط سخت اقتصادی، لازم است با یک برنامه تدریجی و گامبهگام پیش برویم تا در طول زمان شاهد بهبود وضعیت علوم انسانی باشیم.
دکتر افتخاری بیان کرد: با توجه به اینکه حدود ۵۰ درصد دانشجویان ما در حوزه علوم انسانی تحصیل میکنند، نمیتوان انتظار داشت که بهیکباره همه این دانشجویان به سطح بالایی از دانش و مهارت برسند. ما نیاز به برنامهریزیهای دقیق داریم. در حال حاضر، در حوزه علوم انسانی نیازمند سیاستگذاریهای هوشمندانهای هستیم که از ظرفیتهای داخلی به بهترین شکل استفاده شود.