دکتر حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی در آئین رونمایی از کتب دهگانه انقلاب اسلامی که در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، طی سخنانی درباره روند شکلگیری و تکامل تمدنها، اظهار کرد: یک پرسش در عرصه علوم انسانی و اجتماعی مطرح است و آن اینکه تمدنها با چه مبانی شکل میگیرند؟ و اینکه آیا وقتی تمدن شکل گرفت در عرصه تکامل قرار میگیرد یا خیر؟ و نیز آیا با چرخش تمدنها مواجهیم؟، اما گاهی آنقدر درگیر مسائل اجرایی روزمره هستیم که ما را از اندیشهورزی درباره پارهای از مسائل بنیادین دور میکند.
وی ادامه داد: در شرایطی که اخبار روز و تحولات پرسرعت در عرصه اجتماعی اتفاق میافتد، زمان اندیشیدن به مباحث پایه و اساسی است. در عرصه تفکر اسلامی آنهایی که اندیشهورزی را در تاریخ تفکر بشری بنیان گذاشتند دو نگاه وجود دارد؛ نگاه ابنخلدونی که معتقد است تمدنها دارای ظهور و افولاند و مانند انسانها دارای یک مسیری هستند. آنهایی که به حرکت جوهری تکامل در عرصه زیست بشر اعتقاد دارند تفکر ابن خلدونی را با تفکر اسلامی سازگار نمیدانند و میگویند بشر در چرخه ظهور و زوال تمدنها نیست، بلکه بشر در عرصه تکامل تمدنها قرار دارد.
سلیمی افزود: این گروه معتقدند تمدنهای مختلف بر اساس مبانی انسانشناسی متعدد و نگاهشان به مسائل مختلف و نیز نگاهشان به تکامل و زیست بشری شکل میگیرد. لذا اعتقادی به یکسانی تمدنها در گذر زمان ندارند.
وی گفت: بر این اساس انقلاب اسلامی پایهگذار نوع جدیدی از زیست انسان با نگاهی متفاوت به خیر و شر و ... بوده است. این رویکرد، نطفهها و بذرهای شکلدهی به تمدن جدید را کاشته، بذری که روزبهروز رو به تکامل است. تلاطمهای لحظهای در عرصههای اجتماعی و ... در جریان تکامل تمدنی خللی ایجاد نمیکند. بنیاد مرصوم تمدنی زمانی ایجاد میشود که از فرازوفرودها سربلند بیرون بیاید. در همین جریان است که نقش دانشگاه برای فهم و طراحی مبانی اهمیت دارد.
رئیس دانشگاه علامه گفت: مجموعه کتب دهگانه انقلاب اسلامی چراغ راه و هدایت کننده پیروزی انقلاب اسلامی و ترویج کننده تمدن اسلامی در کل جهان است؛ کتب دهگانه انقلاب، به تحقق تمدن اسلامی در جهان کمک میکند.
|