کد خبر:7229 تاریخ انتشار: شــنـبـه ، 2 آذر سال 1398 ساعت 9:30:0
ده شرکت برتر دنیا در حوزه ICT چهل هزار پتنت به ثبت رساندهاند/ تحقیقات در کشور منطبق با تقاضاهای موجود تدوین نشده است
اولین جلسه کمیسیون «فناوری و اقتصاد دانشبنیان» با موضوع «بررسی موانع و راه کارهای پیش روی شرکتهای بزرگ صنعتی و اقتصادی کشور در ورود به حوزههای دانش بنیان» به ریاست دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.
شرکتها به دلیل منافع تحقیق و توسعه به آن توجه دارند
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این جلسه دکتر عاملی با اشاره به اهمیت اقتصاد دانشبنیان خاطرنشان کرد: در موضوع ارتباط میان بخش خصوصی و صنعتی شرایط متفاوتی میان کشور ما با کشورهای پیشرفته وجود دارد.
وی اشاره کرد: در آمریکا بودجه مربوط به تحقیق و توسعه(R&D) در حدود 450 میلیارد دلار بوده است که تنها 30 درصد آن متعلق به دولت بوده و 70 درصد آن سهم بخش خصوصی است.
دکتر عاملی ادامه داد: بودجه تحقیق و توسعه(R&D) سال 2017 شرکت آلفابیت که شرکت مادر گوگل است در حدود 16.5 میلیارد دلار بوده که با کسب درآمد حدود 117 میلیارد دلاری به سودخالص 12 میلیارد دلار دست پیدا کرده است.
وی افزود: در سال 2018 این شرکت 24.5 میلیارد دلار برای تحقیق و توسعه(R&D) هزینه کرده که به درآمد 137میلیارد دلاری افزایش پیدا کرده است و این به روشنی نشان میدهد که شرکت ها به دلیل منافعی که تحقیق و توسعه(R&D) برای آن ها تأمین میکند، به این امر توجه ویژهای دارند.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: یکی از ضعفهای عملکردی ما این است که تحقیقات ما در کشور منطبق با تقاضاهای موجود تدوین نشده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تبیین روند توسعه صنعتی شدن در سه مرحله تاریخی پیشاصنعتی، صنعتی و پساصنعتی گفت: در دوران پساصنعتی تمام پیکره توسعه و تجدد بر بدنه فنآوری های جدید تکیه زده و این دوران دوره فناوریهای با بازده بالاست که ذیل آن صنعت 4 موسوم به صنعت فیزیکی-سایبری شکل گرفته با تأمین بستر رشد کوانتومی فضای رشد لازم با بازدهی بالا را فراهم کرده است.
ده شرکت برتر دنیا در حوزه ICT چهل هزار پتنت به ثبت رساندهاند
وی افزود: در زمینه تحقیق و توسعه ده دانشگاه برتر دنیا تنها دو هزار اختراع ثبت کردهاند حال آنکه در مقابل ده شرکت برتر دنیا که همه آنها در حوزه فنآوری های جدید کار می کنند چهل هزار اختراع به ثبت رساندهاند و این نشان میدهد که چیزی مثل پتنت متعلق به همین شرکتهاست.
دکتر عاملی با اشاره به این نکته که «خلاقیت قانون تولید میکند» گفت: با توجه به اینکه بحث اقتصاد دانش بنیان از مؤلفههای اثرگذار در کشور میباشد و در اندیشه مقام معظم رهبری (مدظله¬العالی) نیز به این موضوع توجه ویژهای قرار دارد، موضوع اقتصاد دانشبنیان در اولویتهای شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته است.
دانشگاهیهای ما در شرکتهای بزرگ جهان به کارگیری میشوند و در داخل توجه چندانی به آنها نمیشود
وی افزود: علم نیاز به مدافع دارد که یکی از مهمترین این مدافعان صنعتگران هستند و جالب این جاست که دانشگاهیهای ما در کمپانیهای بزرگ جهانی به کارگیری میشوند اما در داخل توجه لازم به آنها صورت نمیگیرد.
تاکید دکتر سوزنچی بر توسعه نیروی انسانی و توجه به شرکتها و صنایع دانشبنیان
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه این جلسه دکتر سوزنچی معاون خط مشیگذاری ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به جلسه اخیر این شورا گفت: با نگاهی که به تجربیات کشورهای مختلف صورت گرفته است دو راه برای توسعه اقتصاد دانشبنیان احصاء شده است که یکی توجه به توسعه نیروی انسانی و دیگری توجه به شرکتها و صنایع دانشبنیان است که در صدد هستیم با برگزاری جلسات مذکور راهکارهای رفع موانع دانشبنیان در کشور را احصاء کنیم.
دکتر کبگانیان: 50 درصد نقشه جامع علمی به اقتصاد دانش بنیان و توسعه فناوری اختصاص دارد
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه این جلسه دکتر کبگانیان، قادم مقام ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور تأکید کرد: حدود 50 درصد از محتوای نقشه جامع علمی کشور به موضوع اقتصاد دانش بنیان و توسعه فناوری در کشور اختصاص دارد.
باید به اقتصادهای کشور اجازه داده شود که بزرگ شوند
حمید کشاورز مؤسس شرکت کروز گفت: پیش از توجه به موضوع اقتصاد دانشبنیان بایستی به موضوع کسب و کار توجه ویژهای صورت گیرد و به دنبال تقویت آن به رفع موانع و تهیه مراکز تحقیقاتی دست پیدا کنیم.
وی افزود: واحدهای بزرگ که میتواند هزینه تحقیق و توسعه را تأمین کنند بسیار اندک هستند و اینکه از واحدهای کوچک انتظار توسعه تحقیق و توسعه داشت خطاست.
مهندس کشاورز ادامه داد: نیازمند بازتعریفی از مسیر توسعه اقتصاد کسب و کار و اقتصاد دانش بنیان در کشور هستیم، ضمن آنکه باید به اقتصادهای کشور اجازه داده شود که بزرگ شوند تا به دنبال آن به مسائلی چون تحقیق و توسعه اهمیت بسزایی دهند.
وی افزود: اعتماد به بخش خصوصی که از لحاظ عملکردی موفق بوده است باید تقویت شود.
نیازمند هم¬افزایی میان قوای سه¬گانه در کشور هستیم
آقای سلیمانی مدیر عاملی شرکت کاله گفت: به دلیل چند نرخی بودن ارز، سالهاست که نتوانستهایم برنامهریزی دقیقی برای آینده صنعت خودمان کنیم و در حال حاضر برخی اقدامات اجرایی، مانع توسعه فعالیتهای ما میشود.
وی افزود: تا زمانی که اجرای قانون و شفافیت در کشور نهادینه نشود صنعت و اقتصاد معنای درستی پیدا نمیکند و در همین راستا پیش از هرچیز نیازمند همافزایی میان قوای سهگانه در کشور هستیم.
دولت باید به این باور برسد که شریک صنایع است
دکتر مهبودی رئیس هیئت مدیره شرکت سیناژن گفت: این شرکت در سالهای 73 تا 85 نزدیک به 70 درصد سود خود را به امر تحقیق و توسعه اختصاص داده است.
وی افزود: نیازمند مکانیسمی برای توسعه هدفمند اقتصاد دانش بنیان هستیم و باید توجه داشت که هنوز در ایران به مقوله صنعت به معنای واقعی کلمه دست نیافتهایم و دولت باید به این باور برسد که شریک صنایع است.
رئیس هیئت مدیره شرکت سیناژن گفت: چند نرخی بودن ارز از مشکلات جدی است که پیش روی صنعت قرار دارد.
وی افزود: در بازه زمانی 82 تا 89 بیست و دو دارو وارد بازار کردهایم که متأسفانه به دلایلی از سال 93 ورود آنها به بازار متوقف شده است و با ممانعت وزارت بهداشت و مشکلات بیمهای مواجهیم ضمن آنکه ایران بعد از ژاپن بزرگترین تولید کننده محصولات بیوتک در دنیا محسوب می¬شود.
صنعت فعلی در تلاش است تا فقط بقای خود را حفظ کند
آقای دکتر نوری مدیرعامل شرکت تک ماکارون گفت: هزینه تحقیق و توسعه ما کمتر از حقوق و تحقیقات و حمل و نقل مواد است چون صنعت فعلی در تلاش است تا فقط بقای خود را حفظ کند چه برسد به آنکه به دنبال پیشرفت باشد.
وی افزود: دغدغه بقا برای شرکتها و تأمین مواد و حقوق کارکنان شرکتهای تولید کننده از مسائل اصلی برای شرکتهاست.
اکثر مالیات¬ها بر تولید گرفته می¬شود
بابایی مشاور شرکت خودروسازی سایپا گفت: متأسفانه اکثر مالیاتها بر تولید گرفته میشود و قابل توجه است که بانکها بیش از 5000 میلیارد تومان وام با نرخ بالای 24 درصد از خودروسازی سایپا گرفته است.
وی افزود: قیمتهای دستوری که از طرف بالادستی ارائه میشود موجب ضعف عملکردی خودروسازیها میشود و باید توجه داشت که خودروسازی چون از مواد اولیه متضرر میشود، سالیانه هزارمیلیارد تومان در حال ضرردهی است.
بابایی ادامه داد: صنعت اگر احساس کند که باید نیازهای خود را از دانشگاه تأمین کند و اگر دانشگاه مقید باشد که نیازهای صنعت را روزآمد کند، ممکن است به ارتباط میان صنعت و دانشگاه دست پیدا کرد.
اشاره به دخالت در امر تولید و ضعف در سیستم بانکداری
آقای نظری از گروه خودروسازی بهمن گفت: دخالت در امر تولید و ضعف در سیستم بانکداری کشور از موارد جدی است که متأسفانه بزرگ شدن تولید را به نوعی تمسخر میکند.
تحقیق و توسعه در خودروسازی مورد توجه قرار نگرفته است
خسروی قائم مقام معاون تحقیق و توسعه ایران خودرو گفت: 3 الی 4 درصد سرمایه شرکتها باید برای تحقیق و توسعه باشد اما وقتی که دچار بدهکاری در تأمین قطعات هستیم، عملاً تحقیق و توسعه در خودروسازی کشور چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
دکتر عاملی خاطر نشان کرد: ورود ما به موضوع اقتصاد دانش بنیان به طور خاص و صنعت به طور عام ورودی است که در آن دانشگاه یک طرف ماجرا قرار دارد و در این رابطه اموری که از جنس سیاستگذاری کلان برای رفع مشکل صنعت و ارتباط آن با دانشگاه و یا پربازدهتر شدن صنعت باشد میتواند در جلسات آتی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.