به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سومین نشست از سلسله نشست های هم اندیشی وزیر علوم و معاونان وی با اعضای هیات علمی جوان و نخبه کشور با حضور دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر علی خاکی صدیق، معاون آموزشی، دکتر مسعود شمس بخش، مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی، دکترمحمدجواد رسایی، مشاور وزیر و دکتر علیرضا عبداللهی نژاد، مدیرکل روابط عمومی و جمعی از «اساتید جوان و نخبه دانشگاهی» امروز (شنبه) در این وزارتخانه برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر غلامی، با اظهار امیدواری نسبت به برگزاری هرچه بیشتر جلساتی از این دست، گفت: با توجه به سرعت تحولات علوم و فناوری و توسعه علم در جهان، در صورتی که قرار باشد رویکردهای علمی جدید مورد توجه باشد باید به نسل جوان توجه کرد. از جمله اقدامهای انجام شده در این حوزه میتوان به انتصاب رؤسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز فناوری که حداقل ۱۰ سال به صورت متوسط جوانتر از گذشته هستند، اشاره کرد.
وی تصریح کرد: همچنین ما باید از ظرفیت هممیهنانمان در تمام کشورهای جهان استفاده کنیم؛ هیچ احدی از ایرانیان مقیم در کشورهای جهان، جلای وطن کرده محسوب نمیشوند. همه ما ایرانی هستیم و به وطن خود متعهد هستیم. دانشگاهها باید با ظرافت و پیگیری از توان همکاران در کشورهای دیگر استفاده کنند.
وزیر علوم با بیان اینکه بحث اصلی ما همفکری درباره آینده آموزش عالی است خاطرنشان کرد: کسانی که قرار است در آینده سکاندار آموزش عالی باشند، جوانان امروز هستند. کمبود زمانه ما در گذشته، برنامه کلان بلندمدت بود چرا که اغلب تصمیمات در جهت حل مشکلات آنی بود. امروز اما در شرایطی قرار داریم که به توسعه فیزیکی مگر در موارد خاص نیاز چندانی نداریم و به جای آن باید به فکر بروزرسانی آموزش عالی باشیم.
دکتر غلامی در ادامه اظهار داشت: چیزی که امروز به آن نیز داریم انتقال مدیریت به صورت تدریجی بین نسل فعلی و نسل آینده است. خوشبختانه در همین راستا توانستهایم در دو سال گذشته رؤسای دانشگاهی ای را منصوب کنیم که به طور متوسط حداقل ۱۰ سال جوان تر از رؤسای دانشگاهی قبلی بودهاند. البته همواره به سابقه علمی و عملی هم توجه داریم اما موضوع جوانگرایی یکی از اولویت های اصلی ما بوده است.
وی با اشاره به قرار گرفتن کشور در شرایط خاص خاطرنشان کرد: شرایط خاص کشور تیغی دو لبه است؛ از یک سو مانعی برای جبران برخی کمبودها است، اما از سوی دیگر ما را وادار میکند بیش از پیش روی پای خودمان بایستیم. ما نباید هیچگاه از فرصتهای گفتوگو اجتناب کنیم و توصیه من به شما اعضای هیئت علمی جوان این است که از هر فرصتی برای گفتوگو استفاده کنید.
وزیر علوم درخصوص مهاجرت نخبگان عنوان کرد: این پدیده مربوط به شرایط کنونی نیست و از سالهای قبل وجود داشته اما در سالهای اخیر بنابر بعضی دلایل تشدید شده است.
وی با اشاره به اهمیت نخبگان مهاجرتکرده از کشور گفت: نباید کسی را جلای وطنشده قلمداد کنیم؛ به همه مهاجران ایرانی باید با این نگاه بنگریم که روزی برمیگردند. کاری نکنیم که عرق و علاقه مهاجران به ایران کم شود و هیچ ایرانی مهاجرت کرده را مهاجران قطعی تلقی نکنیم.
دکتر غلامی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امروزه تعداد زیادی پروژه مشترک بین دانشگاههای ایران و دیگر کشورها به انجام میرسد گفت: این پروژهها با استفاده از ارتباط همین نخبگان مهاجرت کرده صورت میگیرد. در نهایت هم باید گفت که ما تلاش داریم تا جزایر آموزش عالی را به یکدیگر وصل کنیم تا مجمعالجزایری متحد داشته باشیم.
در این نشست، دکتر مریم نیکزاد، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، دکتر محمد نوروزی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شاهرود، دکتر محمد رئیسی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان و دکتر رمضانعلی ابوزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه رازی حضور داشتند.
ایجاد پایگاههای علمی در مناطق مختلف کشور بهخصوص در شهرستانها بهمنظور جلوگیری از سفر دانشجویان و اساتید به شهرهای بزرگ، جلوگیری از موازیکاری در حوزه سیاستگذاری علمی کشور، قدردانی از تلاش و اهتمام وزیر علوم برای حفظ آرامش در دانشگاهها، توجه دوباره به مقطع کارشناسی، لحاظ شدن امتیاز پژوهشهای اعضای هیئت علمی سرباز در کارنامه آنها و ضرورت کمک جدی دولت به آموزش عالی درزمینه برقراری ارتباط دانشگاه با جامعه، برخی از مطالب و پیشنهادهایی بودند که از سوی استادان در این نشست هماندیشی با وزیر علوم مطرح شد.
|