به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، استاد رحیمپور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در سلسله نشستهای تخصصی «مدرسه رضوی» که به مناسبت ایام دهه کرامت در محل دانشگاه علوم رضوی برگزار شد، به بررسی شیوههای مناظره و گفتوگوی امام رضا (ع) پرداخت و بیان کرد: مناظرات امام رضا(ع) در مواجهه با اندیشمندان و رهبران ادیان و مذاهب مختلف، از جمله مسیحیان، یهودیان، زرتشتیان و حتی رهبران سیاسی، به شیوهای عقلانی، اخلاقی و علمی بود.
وی با بیان اینکه اکثر افراد در تاریخ توانایی گفتوگوی مؤثر را نداشتهاند و در بسیاری از مواقع، بحثهای علمی آنها جای خود را به مشاجره میداده است، گفت: مناظرات امام رضا(ع) از این قاعده مستثنی بود. ایشان همواره با حفظ احترام و اخلاق، استدلالهای خود را ارائه میکردند و در تمامی مناظرات، نهتنها به تحریف عقاید مخالفان نمیپرداخت بلکه به آنها فرصت ارائه دیدگاههایشان را میداد تا در فضایی آزاد و بدون ترس، مناظرهای منطقی داشته باشند.
رحیمپور ازغدی با اشاره به آزادی بیان در مناظرات امام رضا (ع) ابراز کرد: آن حضرت همواره بر این باور بود که هیچ مناظرهای نباید در فضای تهدید یا اجبار صورت گیرد و شخص مقابل باید فرصت شنیدن و بیان دیدگاه خود را داشته باشد و ایشان حتی در برابر مخالفترین اندیشمندان نیز شیوهای محترمانه و اخلاقی در پیش میگرفت و هرگز شخصیت مقابل را تحقیر یا تخریب نمیکردند.
وی افزود: امام رضا (ع) با دانش کامل و تسلط بر موضوع در مناظرات وارد بحث میشد و همیشه مناظرات ایشان مبتنی بر منطق و استدلال بود و این امر باعث میشد که حتی مخالفان در نهایت به صحت سخنان ایشان اذعان کنند و یکی از نکات جالب توجه در مناظرات امام رضا (ع)، توانایی ایشان در بحث به زبانهای مختلف بود.
این استاد دانشگاه افزود: ایشان با یهودیان بر اساس تورات، با مسیحیان بر اساس انجیل، با زرتشتیان به زبان فارسی و با نمایندگان روم به زبان رومی به گفتوگو و مناظره میپرداختند و این تسلط به زبان و دانش مذاهب مختلف، به ایشان این امکان را میداد تا مخالفان را با استدلالهای خود قانع کنند.
وی بیان کرد: امام رضا (ع) در مناظرات خود زنجیره استدلالهای طرف مقابل را بهگونهای منظم و منطقی بررسی میکرد و در نهایت، بسیاری از آنان به صحت گفتار ایشان اذعان میکردند. این شیوه مناظره امروزه نیز درس بزرگی برای تعاملات علمی و فکری محسوب میشود.
این استاد دانشگاه با اشاره به محاسن گفتگو و مناظره مبتنی بر عقل و منطق، خاطر نشان کرد: امروزه جهان اسلام نیازمند افراد توانمند در بحثهای علمی و گفتوگوهای بینالادیانی است و اندیشمندان اسلامی برای تعامل مؤثر با جهان، باید شناخت دقیقی از ادیان و مکاتب مختلف داشته باشند و توانایی گفتوگو به زبانهای مختلف را نیز در خود تقویت نمایند.
گفتنی است، سلسله نشستهای مدرسه رضوی در ایام دهه کرامت هر شب از ساعت 19:30 در محل دانشگاه علوم اسلامی رضوی(مدرسه میرزا جعفر) واقع در صحن انقلاب اسلامی حرم رضوی جنب مقبره شیخ حر عاملی میزبان علاقهمندان به مباحث دینی و فرهنگی است.
|