به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه در ابتدای سخنان خود، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و رجبیه و همچنین ایام الله دهه فجر، از برگزارکنندگان این نشست حکمت بنیان تشکر و قدردانی کرد.
وی تاکید کرد که بزرگداشت علمای ابرار و حکمای متخلق، علاوه بر تکریم عالم، تجلیل از علم، حکمت و فقاهت نیز هست. وی همچنین بزرگداشت مرحوم آیت الله نصیری (ره) را تکریم علم و معرفت دانست.
معرفی سه دوره عمر پربرکت آیت الله نصیری (ره)
حجت الاسلام خسروپناه با اشاره به عمر ۸۳ ساله و پربرکت مرحوم آیت الله نصیری (ره)، زندگی ایشان را به سه دوره اصلی تقسیم کرد و درباره دوره تحصیل و تهذیب گفت: ایشان در این دوره عمر شریف خود را در شهرهای سمنان، دامغان، مشهد و قم صرف تحصیل علم و بهرهمندی از محضر عالمان، دانشمندان، فقها و عرفا کرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با ذکر نام برخی از اساتید برجسته ایشان همچون مرحوم مجتبی قزوینی، میرزا هاشم قزوینی، آیت الله مروارید، آیت الله عظمی بروجردی، آیتالله گلپایگانی و امام حکیم، به اهمیت این دوره در شکل گیری شخصیت علمی و معنوی آیت الله نصیری (ره) اشاره کرد.
وی با یادآوری جملهای از علامه جوادی آملی در خصوص لزوم توجه به تحصیل و تهذیب در حوزههای علمیه، تأکید کرد که رمز اثرگذاری بزرگانی همچون آیتالله نصیری (ره)، اختصاص وقت کافی به تحصیل و تهذیب نفس بوده است.
استاد خسروپناه درباره دوره تدریس و تربیت بیان کرد: در این دوره، آیتالله نصیری (ره) پس از بازگشت از قم به سمنان، به احیای حوزه علمیه این شهر که توسط علامه سمنانی تأسیس شده بود پرداختند. ایشان علاوه بر تدریس و تربیت طلاب، به تبلیغ معارف اسلامی، تفسیر قرآن، بیان مسائل اخلاقی و فعالیتهای سیاسی و تعامل با مردم نیز اهتمام داشت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تربیت دینی و سیاسی را از جمله دستاوردهای این دوره برشمرد.
وی دوره بعدی را دوره تدبیر و تحکیم قلمداد کرد و گفت: این دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی آغاز شد و آیتالله نصیری (ره) در آن به ارائه خدمات اجتماعی گسترده پرداخت و ایشان ریاست سازمان تبلیغات اسلامی سمنان، ریاست عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی استان، عضویت در شورای بنیاد مسکن استان و ریاست بنیاد بین المللی غدیر را برعهده داشتند. بازسازی مسجد جامع سمنان، بازسازی حوزه علمیه سمنان، تاسیس کتابخانه الغدیر و حضور در جبهههای دفاع مقدس از دیگر خدمات ایشان در این دوره بود.
ویژگیهای الگوی دینداری جامعهنگر آیتالله نصیری (ره)
استاد خسروپناه در ادامه سخنان خود با بیان اینکه هدف از بزرگداشت علما صرفا تکریم شخصیت ایشان نیست، بلکه باید ویژگیهای الگوهای دینی را استخراج و در جامعه ترویج داد، به تبیین ویژگیهای الگوی دینداری جامعهنگر آیتالله نصیری (ره) پرداخت و درباره ویژگی اخلاق و اخلاص گفت: مرحوم آیتالله نصیری (ره) دارای تواضع، ساده زیستی، پاکدستی، صبر و ادب بود. ایشان به سلایق دیگران احترام می گذاشت و از تحمیل نظرات شخصی خود بر دیگران پرهیز می کرد. در کنار این اخلاق، ایشان اخلاص داشت و رفتارهای اخلاقی خود را صرفاً برای رضایت خداوند انجام می داد.
وی با استناد به آیه «وَ ما أُمِرُوا إِلاَّ لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفاءَ» تأکید کرد که باید در تمام عبادات و اعمال اخلاص داشت. ایشان همچنین بر انس با قرآن تأکید کرده و توصیه میکردند که حتی روزی ده بار سوره حمد و توحید خوانده شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ویژگی بعدی این عالم را سیاست و صداقت دانست و با بیان اینکه سیاست امری پیچیده است، تأکید کرد: بسیاری از افراد در عرصه سیاست دچار لغزش میشوند. آیتالله نصیری (ره) سیاستمداری صادق بود و هیچگاه حاضر نبود برای کسب منافع شخصی، از صداقت و اصول خود دست بردارد.
استاد خسروپناه گفت: آیتالله نصری با اشاره به تقدیم فرزند شهید خود، صداقت و همراهی خود با انقلاب را به اثبات رساند. ایشان همچنین صریح اللهجه بود و با ادب و اخلاق نقدهایش را بیان میکرد.
وی ویژگی دیگر آیتالله نصیری را خودسازی و جامعهپردازی قلمداد کرد و گفت: آیتالله نصیری (ره) علاوه بر خودسازی و مراقبه دائمی، به جامعه نیز توجه داشت و در جهت اصلاح آن تلاش میکرد. ایشان به تهجد و نافله شب اهتمام داشت و در عین حال به جامعه نیز خدمت میکرد.
استاد خسروپناه با اشاره به سوره مزمل به عنوان سوره خودسازی و سوره مدثر به عنوان سوره جامعهپردازی، تاکید کرد که دینداری حقیقی، جمع بین خودسازی و جامعهپردازی است. آیت الله نصیری (ره) در خانواده خود نیز الگوی اخلاق و محبت بود. ایشان به والدین خود احترام میگذاشت، به صله رحم اهمیت می داد و با همه اعضای خانواده با محبت و تکریم رفتار می کرد. ایشان همچنین با همسر خود رفتاری محترمانه و محبت آمیز داشت. ایشان بر اهمیت خانواده و ضرورت توجه به آن تاکید داشت و در عین حال به جامعه نیز خدمت می کرد.
استاد خسروپناه با استناد به آیه «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْلیکُمْ ناراً» تاکید کرد که باید ابتدا به خانواده خود توجه کرد و سپس به جامعه پرداخت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی مدارا و مقاومت را ویژگی دیگر این فقیه دانست و بیان کرد: آیت الله نصیری (ره) اهل مدارا بود و با مردم با ادب و احترام برخورد می کرد. ایشان حتی در برخورد با مخالفان نیز از مدارا استفاده می کرد. اما در عین حال در برابر ظلم و ستم مقاومت می کرد و از مواضع خود عقب نشینی نمی کرد.
وی با اشاره به آیه «لا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَ لاَ السَّیِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتی هِیَ أَحْسَنُ» و همچنین آیه «فَاسْتَقِمْ کَما أُمِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَکَ» تاکید کرد که مدارا و مقاومت باید با هم جمع شوند.
استاد خسروپناه درباره پیوند حکومت و مردم گفت: آیت الله نصیری (ره) در عین اینکه مسئولیت های حکومتی داشت، به مردم نیز توجه داشت و با آنها مهربان بود. ایشان دغدغه مردم را داشت و برای رفع مشکلات آنها تلاش می کرد. ایشان به جای اجبار، مردم را تشویق می کرد و به همین دلیل محبوب قلوب بود. حجتالاسلام و المسلمین خسروپناه تاکید کرد که پیوند حکومت و مردم، همان معنای ولایت است.
ساخت فیلم سینمایی درباره آیت الله نصیری (ره)
استاد خسروپناه در پایان سخنان خود، ضمن قدردانی از تلاش صدا و سیما برای تهیه مستند درباره آیتالله نصیری (ره)، پیشنهاد کرد که فیلم سینمایی درباره ایشان ساخته شود تا ابعاد مختلف شخصیت و الگوی دینداری ایشان به شکل موثرتری به جامعه معرفی شود. وی اعلام آمادگی کرد که شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه همکاری خواهد کرد.
وی در پایان سخنان خود با اشاره به آیه«الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَٰئِکَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِیهَا خَالِدُونَ» و آیه «وَبَشِّرِ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ» بر اهمیت ایمان و عمل صالح تاکید کرد.