زهرا بهروزآذر در آیین افتتاح دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران اظهارداشت: خیلی خوشحال هستم که این دوسالانه با حضور جمع کثیری از هنرمندان برگزار شده است، ۷۰۰ اثر به این دوسالانه ارسال شده، بیش از ۱۲۰ اثر در این رویداد داوری شده و به نمایشگاه راه یافته است و بیش از ۷۵ درصد هنرمندان، بانوان هستند که خیلی اتفاق خوبی است و نشان میدهد که بانوان با روحیه خلاقانه و نگاه مادرانه خود چقدر میتوانند این ویژگیها را در عرصه هنر شکوفا بکنند و ارایه دهند و این آمارها از طرفی مسئولیتهای ما را زیادتر میکند.
وی گفت: دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران فرصتی برای بیان افکار، احساسات و روایتهای اصیل است و از طرفی نشان میدهد که زنان در همه عرصهها میتوانند حضور داشته باشند و محدود نیستند، اکنون شاهد هستیم که زنان ما در عرصههای علم و دانشگاه خیلی پیشرفت کردند، بیش از ۶۱ درصد ورودیهای دانشگاهها زنان هستند و در رشتههای استم که علم، تکنولوژی، ریاضی و مهندسی است بیشترین فارغالتحصیل زنان هستند.
بهروزآذر افزود: این نمایشگاه نشان داد که زنان در عرصههای هنری همچون سرامیک که بیش از هفت هزار سال قدمت دارد و پیشینیان ما و زنان که در آن فعال بودند، همچنان فعال هستند و میدرخشند و امیدواریم کمکی باشیم تا موانعی که هست برداشته و توانمندیهای آنان نشان داده شود و همه بانوان فرصت یابند تا در بسترهایی که برای آنها فراهم میشود، حضور پیدا کنند و هم افرادی که شبیه به خودشان را به این جمع اضافه کنند و تعدادشان روز به روز زیادتر شود.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده بیان کرد: با توجه به افزایش حضور زنان در حوزههای هنر نمیخواهیم تعداد آقایان در این حوزه کم شود، خوشحالیم که تعداد بانوان در حوزههای هنر روز به روز بیشتر شود، اما میدانیم هنر یک ابزاری برای بروز احساسات و عواطف و نیازمند نگاه خلاق است و جریانهای فکر را نشان میدهد، مردان هم باید در این عرصهها همچنان فعال باشند و کمک کنند و اگر این تعادل جنسیتی حفظ شود خیلی زیباتر است، هر دو در کنار هم و دوش به دوش هم میتوانند فعالیت کنند.
بهروزآذر اظهارداشت: یکی از مهمترین دغدغههای ما فعالیت و توانمندسازی اقتصادی زنان است، در برنامه هفتم هم بر این موضوع تاکید کردیم، یکی از این حوزهها صنایع دستی است، یکی از ۲۹۰ رشته صنایع دستی، موضوع سفال و سرامیک است، امروز جنبه هنری دارد، اما سفال و سرامیک در مناطقی از کشور جنبه کاربردی دارد. سعی میکنیم برای جنبههای هنری و کاربردی هنر سفال و سرامیک و توانمندسازی اقتصادی بانوان در این حوزهها برنامههایی داشته باشیم.
تقویت اقتصاد هنر سرامیک
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این آیین ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این رویداد گفت: امسال حدود ۳۰ درصد بیشتر از دورههای گذشته به دوسالانه سرامیک اثر ارسال شده است و هنرمندان متنوعتر و متکثرتر از لحاظ نوع نگاه و رویکرد از طیفهای مختلف و هم از لحاظ تنوع نسلی در دوسالانه سرامیک حضور داشتند و به نظرم خیلی ارزشمند است و از همه فعالان این حوزه قدردانی میکنم.
نادره رضایی افزود: در رویدادهای هنری اگر تاکیدی بر حضور زنان است، به این دلیل است که در کشور نیمی از سرمایه فکری و توانمندی در این قشر نهفته است. جای خوشحالی است که در حوزه هنر، مزیت حضور زنان بسیار است، در حوزهای که بیش از ۷۵ درصد فارغالتحصیل و هنرمندان آن بانوان هستند و چهار پنجم آثار ارسالی به دوسالانه سرامیک متعلق به بانوان است. هنر سرامیک هنری برگرفته از گذشته و سنتهای ماست که در کنار هنرهای نوین میتواند به گونه دیگری ارایه شود.
وی ادامه داد: در معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری و فعالان اقتصادی در تلاش هستیم در زمینه توسعه اقتصادی هنر سرامیک بتوانیم اقداماتی را انجام دهیم تا این هنر در سطح ملی و بینالمللی ظهور و بروز داشته باشد.
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهمیت نقش رسانه بیان کرد: دوسالانه سرامیک با مشکلاتی که در دورههای گذشته داشته است، امسال با همکاری هنرمندان، دولت و صنف برگزار شده است، ما امروز در ایرانی، با شرایطی پر از تغییرات، التهاب زیست میکنیم، مزیت فرهنگ و هنر یاری رساندن به دولت، حاکمیت و مردم برای تلطیف کردن دشواریهاست، رسانه متعهد رسانهای است که به عنوان واسط، با رسالت دیدهبانی و اطلاع رسانی همدلانه در چاچوب وفاق باشد. در روزهای اخیر تمام زحمات دوسالانه تحت اشعاع یک اتفاق قرار گرفت که ما به عنوان یک برگزارکننده و نهاد مدیریتی و حکمرانی باید دقت کنیم، برگزارکنندگان و هنرمندان ما باید دقت کنند و بدانند که ما در چارچوب قانون فعالیت میکنیم و در چارچوبی که وظیفه داریم به بهترین شکل کمک کنیم تا این هنر به متعالیترین شکل پیش برود و ما در کنار هنرمند قرار میگیریم.
رضایی گفت: در تلاش هستیم این دوره دوسالانهها ادامه پیدا کند و در اجرا بکاهیم و در رویدادها براساس اولویتبندی تمرکززدایی کنیم و براساس آمایش سرزمینی، رویدادها را به مناطق مختلف خواهیم سپرد و در تلاش هستیم بتوانیم به اقتصاد هنر کمک کنیم.
مهجوربودن هنر سرامیک
مجتبی قربانی شاهکوچکی دبیر هنری دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران نیز در این آیین اظهارداشت: حوزه هنر سرامیک ایران با توجه به پیشینه قوی و غنی که دارد، خیلی مهجور است، به آن میزانی که میتواند قدرتمند باشد، به آن توجه نشده است، یکی از دلایلش این است که خیلی ما توجهی به داشتههایمان نداریم، بیشتر به دنبال اتفاقاتی هستیم که وارداتی هستند، سرامیک معاصر ما با توجه به پیشینه فرهنگی و تاریخی غنی که دارد، یک شکوفایی را در دهههای ۸۰ و ۹۰ در اوج تحریمها و فشارهای اقتصادی طی کرده است.
وی گفت: در حوزه هنرهای تجسمی، هنرمندانی که در حوزه سرامیک فعالیت میکنند، از لحاظ اقتتصادی زندگیشان را اداره میکنند و نیاز ندارند دستشان جلوی دولت دراز باشد، در دوره گذشته که سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود ما دوسالانه سرامیک را برگزار کردیم و چهار سال گذشت و دوباره ایشان وزیر شد، دوباره ما دوسالانه سرامیک داریم، در آن زمان درخواستی داشتیم که طی مذاکرات با شورای عالی انقلاب فرهنگی رشته هنر سرامیک در دانشگاه ایجاد شود و ما رشتههای خیلی زیادی داریم که شاید در حوزه هنر ۵۰ سال از تاسیسشان نمیگذرد، اما هنری که تاریخ هفت هزار ساله دارد میتواند رشته دانشگاهی داشته باشد.
قربانی شاهکوچکی با قدرانی از همکاری هنرمندان و مسئولان در برگزاری دوازدهمین دوسالانه سرامیک افزود: پس از چهارسال، دوازدهمین دوسالانه سرامیک با حضور نسلهای مختلف در این حوزه برگزار شد، همه عاشق ایران هستیم و دلمان برای کشورمان میسوزد، وقتی هنرمندان سرامیک کنار هم میایستند و شبانهروزی تلاش میکنند تا نمایشگاه را برپا کنند، ما هم میتوانیم اینطور کنار هم کار کنیم و ایران را بسازیم، به همین دلیل تقاضا دارم که آقای صالحی در آیین اختتامیه این رویداد حضور پیدا کنند.
در آیین افتتاح دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران که پس از چهار سال برگزار میشود، جعفر واحدی دبیر اجرایی این رویداد، منیژه آرمین، جمعی از هنرمندان و مسئولان در مجتمع فرهنگی آسمان حضور داشتند.
فراخوان دوازدهمین دوسالانه ملی هنر سرامیک ایران نهم خرداد مسال جاری با درونمایه «بیکرانگی» در دو بخش رقابتی و غیررقابتی کیوریتورال (نمایشگاه گردانی) منتشر شد. این رویداد قرار بود در شهر یزد برگزار شود که بنا بر تصمیم شورای سیاستگذاری مکان برگزاری این رویداد به شهر تهران تغییر کرد.
دوازدهمین دوسالانه ملی هنر سرامیک در بخش کیوریتوریال دهم دی ماه در فرهنگسرای نیاوران با حضور هنرمندان و مدیران هنری افتتاح شد.
در این رویداد، بیتا فیاضی با مجموعه «آن موج»، مجید ضیایی با مجموعه «سریر آتش» و هیربد همت آزاد با مجموعه «در امتداد آشوب» نمایشگاهگردانی کردهاند. در مجموع آثاری از ٧۶ سرامیست در بخش کیوریتورال ارائه شده است که تا ۲۹ دی ماه ادامه خواهد داشت.
همچنین بخش فراخوان و هنرمندان سرامیست این دوسالانه با نمایش ۱۳۰ اثر از یکصد هنرمند امروز (جمعه) در مجتمع فرهنگی آسمان زعفرانیه افتتاح شد و تا ۱۲ بهمن ادامه خواهد داشت.
|