دکتر ایمان افتخاری دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، در این همایش به بررسی دستاوردهای چهار دهه فعالیت این شورا در حوزه فناوری پرداخت و گزارشی جامع از اقدامات و پیشرفتهای حاصل شده ارائه داد.
وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به اهمیت نقشه جامع علمی کشور، به دستاوردهای ۱۴ سال گذشته در راستای اجرای این نقشه اشاره کرد و تأکید کرد که برخی از این اقدامات تحت توجه ویژه مقام معظم رهبری قرار داشته است.
دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: این نقشه، نه تنها یک سند داخلی، بلکه نقشهای برای پیشرفت جامعه و کشور است که در پنج فصل تهیه شده و تمرکز امروز من بر روی راهکارهای کلان این نقشه و دستاوردهای اجرایی آن است.
وی از ایجاد ۱۳ راهبرد کلان در قالب ۷۳ راهبرد ملی و ۲۲۴ اقدام عملی یاد کرد که برای دستگاههای مختلف کشور مشخص و طراحی شده است. این راهبردها و اقدامات در حوزههای مختلف، شامل اسنادی همچون سند هوافضا، سند اسلامیسازی، سند جامع روابط علمی بینالمللی، سند نانو و سند دانشبنیان هستند که به توسعه فناوری و علم در کشور کمک کردهاند.
دکتر افتخاری همچنین به تاسیس نهادهایی چون بنیاد نخبگان و صندوق حمایت از نوآوری و فناوری اشاره کرد و گفت: این نهادها با ماموریتهای ویژه، اغلب در حوزه نخبگانی و فناوریهای پیشرفته تأسیس شدهاند.
وی با اشاره به آسیبشناسیهای صورتگرفته، چهار مورد کلیدی را برای بهبود اجرای برنامهها مطرح کرد: لزوم پیوستهای مالی و تقسیم کار ملی، ضعف در ارتباط سازمانیافته بین اسناد و برنامههای راهبردی، ضعف در گفتمانسازی و توجه به ظرفیتهای استانی و نیاز به همراهی بیشتر دستگاههای نظارتی و اجرایی.
دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان با تأکید بر برنامهریزی برای آینده، سه اولویت اصلی برای چهار تا پنج سال آینده را مطرح کرد: توجه به مسئله مهاجرت نیروی نخبه، بازبینی ساختار نهادی و توجه به حوزههای اولویتدار در علم و فناوری از اولویت های اصلی است.
|