همایش «الگوی حکمرانی اسلامی - ایرانی پیشرفت با بهرهگیری از تحول علوم انسانی، اجتماعی و هنر: جایگاه رشتهای و بین رشتهای و بهرهمندی از فضای تکمیلی فیزیکی و مجازی» دوشنبه ۱۲ آذرماه با حضور حجتالاسلام سیدسعیدرضا عاملی، رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی، حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و محمدرضا مخبر دزفولی، رئیس فرهنگستان علوم برگزار شد.
سیدمحمدامین آقامیری، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی در این نشست با اشاره به چالشهای مسئله حکمرانی با بروز و ظهور فضای مجازی گفت: الگوی حکمرانی در فضای فیزیکی با سبقه و پیش فرضهایی که وجود دارد، همواره بر تدوین قانون متمرکز بوده و قدرت اعمال و ابزار حکمرانی در فضای فیزیکی و سنتی بدیهی است؛ چراکه قالب، محتوا و نیروی انسانی در ید قدرت حکمران است، اما در فضای مجازی الگوهای حکمرانی تغییر کرده و با پیچیدگیهایی همراه است و همین مسئله اعمال حکمرانی در فضای مجازی را با خلأ مواجه کرده است.
وی افزود: برخی کشورها در حوزه تدوین قانون و مقررات پیشرو هستند و اقدامات متعددی را در این زمینه انجام دادهاند و برخی کشورها نیز به الگوی سنتی برگشتهاند و برخی کشورها سمت فناوریها و قدرتهای نرم برای اعمال حکمرانی حرکت کردند. اما یکی از سؤالات جدی در این عرصه این است که الگوی کشورمان برای حکمرانی در فضای مجازی چیست و با حکمرانی در فضای فیزیکی چه تفاوتهایی دارد و باید به کدام بخش تمرکز کرد؟ اگر ما بر مدلهای سنتی خودمان در حکمرانی در حوزههای محتوایی و فرهنگی، اصرار داشته باشیم آیا موفق خواهیم بود؟ با توجه به اینکه نظام تنظیمگری محتوایی در کشور و قوانین ما، قالبمحور است، مثلا در حوزه وزارت ارشاد معاونت مطبوعات از کاغذ مطبوعات تا محتوای منتشر شده را مورد نظارت و ارزیابی قرار میدهد یا معاونت سینمایی و هنری بر محتوای سینما و فیلمها و ... نظارت دارند، در حالی که در فضای مجازی با سکوها مواجه هستیم که واسطهای بین عرضه کننده و خدمات گیرنده هستند. در واقع در فضای فیزیکی با دو بازیگر و عامل مواجه بودیم، اما در فضای مجازی، سکوها به عنوان بازیگر سوم نقشآفرینی میکند.
آقامیری ادامه داد: حکمران از ابزار مدیریت قالب، نمیتواند در فضای مجازی استفاده کند، از این رو یا باید بر سر راه سکوها مانع ایجاد کند که منجر به عدم شکلگیری بازار اقتصادی در این حوزه و بروز و ظهور خلاقیتها خواهد شد و یا اغماض و چشمپوشی کند و دائماً از حکمرانی خود تنزل یابد که در این حالت اعمال حکمرانی و ایجاد چارچوب برای تأمین منافع مردم و نیازمندیهای کشور را از دست خواهد داد.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در ادامه به موضوع هوش مصنوعی اشاره و تصریح کرد: یکی از ساحتهای جدی که هوش مصنوعی دارد و باید برای آن تدبیر کرد، تأثیری است که بر عامل اجتماعی میگذارد. بعد از انقلاب صنعتی که ماشین بخار اختراع شد و سهولتهایی در زندگی اجتماعی ایجاد کرد، توانمندی مشابهی که انسان داشت، تضعیف شد و کار به دستگاهها واگذار شد و هرچه این گسترش بیشتری پیدا کرد، نیازمندی بشر به قدرت فیزیکی کاهش پیدا کرد؛ بنابراین این سؤال مطرح میشود که هوش مصنوعی کدام بعد زندگی بشر را تسهیل خواهد کرد و پاسخ به این سؤال اهمیت زیادی دارد و در واقع خلائی است که با آن مواجه هستیم و نیاز داریم در حوزه حکمرانی هوش مصنوعی اقدام مؤثری انجام دهیم.
وی ادامه داد: یکی از این موضوعات مهم در حوزه هوش مصنوعی، بحث اخلاق در هوش مصنوعی است که یونسکو در حال فعالیت در این زمینه است و تلاش میکند تبعات اخلاقی و اجتماعی آن را در سطح بینالمللی چارچوبگذاری کند. در واقع در حوزه هوش مصنوعی باید مسائل جدید و خلأها مورد توجه قرار گیرد و اساتید علوم انسانی و علوم اجتماعی چارچوب نظام مسائل را مشخص کنند.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی گفت: چالش اصلی کشورمان در الگوی حکمرانی در فضای مجازی خلأهایی است که به دلیل تغییرات سریع در این حوزه با آنها مواجه هستیم و امیدوارم در فضایی که مزیت آن مستقل بودن از مکان و زمان است، این مسائل جدید و خلأها را تبدیل به موضوعاتی کنیم تا در چارچوب نظام مسائل بتوانیم پاسخهای مناسبی برای آنها بیابیم.
|