کد خبر:25999   تاریخ انتشار: چهارشنبه ، 2 آبان سال 1403 ساعت 17:51:0

اجرای سند امنیت غذایی نیازمند اراده ملی و هماهنگی بخشهای مختلف کشور است

معاون فناوری، نوآوری و اقتصاد دانش بنیان ستاد علم، فناوری و نوآوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در دومین همایش ملی پژوهش‌های کاربردی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت عنوان کرد: اجرای سند ملی، فرابخشی و دانش‌بنیان امنیت غذایی نیازمند اراده ملی و هماهنگی بخش‌های مختلف کشور است.


به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر کریم زاهدی معاون فناوری، نوآوری و اقتصاد دانش بنیان ستاد علم، فناوری و نوآوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در دومین همایش ملی پژوهش‌های کاربردی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت، اجرای سند ملی دانش‌بنیان امنیت غذایی که یک سند فرابخشی است را نیازمند اراده ملی و هماهنگی بخشهای مختلف کشور دانست و گفت: دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ایجاد الزامات اجرای سند را به صورت جدی پیگیری می‌کند.

عضو هیئت علمی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و معاون فناوری، نوآوری و اقتصاد دانش بنیان ستاد علم، فناوری و نوآوری، با شرکت در این همایش علمی یک روزه که در مشهد مقدس برگزار شد، ضمن اشاره به فرایند تدوین و تصویب سند ملی دانش‌بنیان امنیت غذایی، ابعاد و اجزای این سند را تحلیل و رویکردها و چالشهای پیش رو را برشمرد.

عضو هیئت علمی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به هشدارهای مقام معظم رهبری نسبت به عدم غفلت از مسئله امنیت غذایی به حکم عنوان یک مسئله درجه یک کشور اظهار کرد طبق پیش بینی‌ها در سال 2050، جمعیت جهان به بیش از 10 میلیارد نفر خواهد رسید و بحران آبخوان‌ها و کمبود آب در بخش کشاورزی، فرسایش شدید خاک و افزایش دما موجب عدم توازن دریافت انرژی و کمبود پروتئین بین مردم خواهد شد که این عوامل موجب در هم تنیدگی اقتصاد انرژی و اقتصاد مواد غذایی شده است.
معاون فناوری، نوآوری و اقتصاد دانش بنیان ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی با تبیین ابعاد سیاستگذاری ملی به عنوان همسو کننده تلاش‌های بازیگران، فلسفه تولیت شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به تصویب و راهبری اجرای اسناد ملی و فرابخشی اقتصاد دانش‌بنیان را جایگاه فرابخشی و حاکمیتی کم‌نظیر این شورا در توجه به منافع ملی و همسو کردن بخشها و جریان‌های دارای تعارض منافع در حیطه طراحی و ثبات سیاست‌های ملی بلند مدت پیشرفت در حیطه اجرا دانست.

وی ادامه داد در راستای پیگیری فناوری‌های اولویت‌‌دار نقشه جامع علمی کشور فرایند اولویت‌دهی به این موضوع با ارائه گزارش استحضاری به دفتر مقام معظم رهبری آغاز شد که پس از آن سند در همکاری مشترک بین وزارت جهاد کشاورزی و کمیسیون تدوین سند در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی مطالعه و تدوین شد و پس از بررسی و نهایی سازی در شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.

زاهدی با برشمردن ارکان امنیت غذایی شامل فراهمی، دسترسی، مصرف و سلامت و ثبات و پایداری، چالش‌های موضوعی حوزه امنیت غذایی مانند حکمرانی نامناسب آب را مورد توجه قرار داد. وی اقتدار و استقلال کشور با عدم وابستگی در محصولات اساسی و راهبردی کشاورزی را به عنوان یکی از رویکردهای حاکم بر سند امنیت غذایی خواند و ضمن اشاره به چشم انداز سند در 1411 راهبردها و اقدامات ملی سند را نیز تبیین کرد.

در پایان این ارائه، دکتر زاهدی بر ضرورت رفع چالش‌های راهبری اجرای سند تأکید کرد و گفت باید جایگاه مناسب راهبری اجرای سند ایجاد شود که برای آن سه سطح به صورت ستاد مستقل ذیل معاون اول رئیس جمهور، استفاده از ظرفیت شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ذیل وزارت بهداشت و تشکیل ستاد راهبری اجرای سند ذیل وزارت جهاد کشاورزی قابل پیش بینی است.

گفتنی است دومین همایش ملی «پژوهش‌های کاربردی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت» روز چهارشنبه، ۲۵ مهر ۱۴۰۳، در مشهد و با حضور پژوهشگران، متخصصان و فعالان این حوزه همزمان با روز جهانی غذا برگزار شد. در این همایش بیش از ۱۴۰ مقاله به دبیرخانه علمی همایش ارائه شد.