کد خبر:25414   تاریخ انتشار: جـمـعــه ، 15 تیر سال 1403 ساعت 17:2:0

حضور در انتخابات به معنای به حساب آوردن مردم است

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه حضور در انتخابات به معنای به حساب آوردن مردم است، عنوان کرد: اگر مردم مشارکت داشته باشند مسیر ایران در جامعه جهانی هموارتر می‌شود.


به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر  سعید رضا عاملی در برنامه انتخاب ایران که از شبکه افق برگزار شد، در پاسخ به اینکه رئیس جمهوری دومین مقام اجرایی کشور است، هر چه رأی مردم به او بیشتر باشد، قدرت چانه زنی بیشتری خواهیم داشت،  اظهار کرد: سرمایه اجتماعی چند مولفه مهم دارد یکی از آنها باهم بودگی ملی هست، هر حضور گسترده‌تر و شامل اقوام و جریان‌های مختلف باشد نشان می‌دهد سرمایه اجتماعی ما قدرتمندتر است. یکی دیگر از مولفه‌های سرمایه اجتماعی امید به آینده است. هر چه افراد بیشتری به میدان بیایند یعنی به آینده امیدوارتر هستیم. 
وی ادامه داد: اگر این انتخابات‌ها را در نمودار بگذارید میزان متوسط مشارکت 69.8 درصد بود، در این دوره در هفته گذشته کمترین مشارکت داشتیم و کمتر از 40 بوده است برخی عنوان می‌کنند که 60 درصد کاهش مشارکت داشتیم در حالی  با محاسبه میانگین مشارکت که 69.8 درصد بوده کاهش مشارکت به میزان 60 درصد نیست بلکه به میزان 30 درصد است. با این حال منحنی مشارکت همواره به سمت افزایش است، منحنی درصد مشارکت افت و خیز داشته است اما در حالت کلی صعود داشته است. 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: یکی از مواردی که باید در انتخابات‌ها مدنظر داشت، هیچ‌سازی از گذشته است. انقلاب اسلامی سرمایه عظیم ایجاد کرده و این سرمایه عظیم باید دائما مورد توجه باشد. مقام معظم رهبری تعبیری دارند که می‌فرمایند بدون درک عمیق از گذشته انقلاب نمی‌توانیم درکی از آینده داشته باشیم. 
دکتر عاملی افزود: باید به یاد داشته باشیم که انقلاب اسلامی نظام استعمار را زمین زد. نظام پهلوی که پشتوانه آمریکا و سلطه را داشت، کنار زده و انقلاب اسلامی پیروز شد، نظام سیاسی جدید وارد ایران شد، این انقلاب سرمایه بزرگی است. مردم شریف به اهمیت این سرمایه اذعان دارند. مقایسه‌های قبل و بعد از انقلاب نشان می‌دهد که اسلام با انقلاب اسلامی برای حضور اجتماعی فرصت پیدا کرد چراکه نظام پهلوی یک نظام سکولار بود، رضا شاه با حجاب مبارزه می‌کرد، نظام سیاسی با جداکردن دین از سیاست دنبال می‌شد، دین به مرور زمان از زندگی مردم بیرون رفته بود. 
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری می‌فرمایند انقلاب اسلامی با پیروزی خود، باعث شد که رکن سوم جهان شکل بگیرد، در آن زمان دو قدرت بزرگ در جهان وجود داشت، قدرت امریکا و قدرت اتحاد جماهیر شوروری، پیروزی انقلاب باعث شد که قدرت سوم جهانی ایجاد شود. وقتی اتحاد جماهیر شوروی متلاشی شد، ما به قدرت دوم جهانی تبدیل شدیم. وقتی قدرت دوم شدیم عملاً شد مبارزه اسلام با استکبار شکل گرفت. این تقابل اسلام و استکبار را نباید نادیده بگیریم. امروز جمهوری اسلامی به همه تبعیض‌شدگان جهانی و همه کسانی درباره آنها ظلم شده بود، جرئت داده است. واقعیت این است توازن در جهان وجود ندارد. تولید ناخالص ملی جهان حدود 107  تریلیون دلار است، 27 تریلیون دلار آن برای امریکاست که حتی نتوانسته توزیع نامتوازن در کشور خودش ایجاد کند و جمعیت محروم آمریکا، جمعیت بزرگی است. 17 تریلیون دلار تولید ناخالص جهان برای چین است، بقیه مربوط به بقیه کشورهای جهان است. 
علم در ایران بسیار قدرتمند است
رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران بیان کرد: علی‌رغم سیاه‌نمایی که درباره ایران صورت می‌گیرد، رفاه اجتماعی به میزان زیادی از زمان انقلاب تاکنون افزایش یافته است. در ابتدای انقلاب یک درصد مردم ایران دسترسی به گاز داشتند امروز 98 درصد مردم ایران دسترسی به گاز دارند. دسترسی به برق در مناطق روستایی کمتر از 10 درصد بوده است. امروز 98 درصد به این امکانات دارند. در انقلاب اسلامی زیرساخت‌های کشور شکوفا و علم در ایران بسیار قدرتمند شد، هیچ یک از علوم پیچیده در جهان نیست که در ایران نباشد. خلاقیت در جامعه ما زیاد است به همین دلیل طمع برای جذب نخبگان ایران در جهان زیاد است. 
دکتر عاملی اضافه کرد: علی رغم همه اینها سرانه تولید ملی ما بسیار شکوفا است. درآمد سرانه ایران 5500 دلار است. این در حالی است که هند با رشد 8 درصدی اقتصاد، درآمد روزانه 38 درصد جمعیت آن، یک دلار است. یعنی با فقر زندگی می‌کنند. 
رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی درباره اهمیت مشارکت در سرنوشت سیاسی کشور گفت: مشارکت در سرنوشت سیاسی یکی از حقوق مهم شهروندی است. یکی از ارکان حقوق شهروندی، به حساب آوردن است، حضور در انتخابات به معنای به حساب آوردن مردم است. اگر مردم مشارکت داشته باشند مسیر ایران در جامعه جهانی هموارتر می‌شود. رکن دوم شهروندی، حق است، یکی از حقوق همین مشارکت در آینده سیاسی است. اگر این دو رکن باشد آن احساس افتخار شکل می‌گیرد. 
ضرورت استفاده و بهره مندی از هوش مصنوعی برای فهم عمیقتر مردم 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه انتخابات سرمایه بزرگی است، بیان کرد: با وجود فناوری‌های جدید، انتخابات مقطعی به انتخابات پویا تبدیل خواهد شد تا شاخص‌های رضایتمندی به لحظه کنترل شود. یکی از تغییرات حکمرانی که در ایران عزیز ما باید به وقوع بپیوندند، استفاده و بهره‌مندی از هوش مصنوعی برای فهم عمیق‌تر مردم است. یکی از گله‌های مردم این است که در آستانه انتخابات به ما توجه می‌شود و بعد از انتخابات این توجه وجود ندارد. انتخابات نقطه عطف است مشارکت مردم می‌تواند وزن کشور را در جهان بالا ببرد و حس سرمایه اجتماعی را افزایش دهد. 
سرمایه اجتماعی مهمترین سرمایه قدرتی یک کشور است
دکتر عاملی با تأکید بر اینکه سرمایه اجتماعی مهمترین سرمایه قدرتی یک کشور است، اضافه کرد:  به برکت دانشمندان ایران جز دو سه قدرت برتر جهانی هستیم، در برخی از حوزه‌های نظامی جز کشورهای برتر هستیم، ما موافق ساخت سلاح کشتار جمعی نیستیم. کشورهایی که از دموکراسی صحبت می‌کنند 12 هزار کلاهک هسته‌ای دارند که اگر همه آن را استفاده کنند دمای زمین به منهای 50 درجه خواهد رسید. با این حال، بر اساس تأکید مقام معظم رهبری، یکی دستاوردهای اصلی جمهوری اسلامی به گفته مقام معظم رهبری، امنیت فراگیر است. این امنیت در مرزهای، شهرها و روستاها وجود دارد. دشمنان هیچ‌گاه یک وجب خاک ایران نتوانستند بگیرند آن هم به خاطر سرمایه اجتماعی ایران است. 
رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران گفت: یک رکن سرمایه اجتماعی در نظام جمهوری اسلانی، رهبری انقلاب است. اگر نگاه‌ها به سمت ایشان باشد به پیشرفت مورد نظر می‌رسیم، ایشان یک جمله دارند و آن این است که تا زمانی که نفس دارم دست از حمایت از علم و دانش بر نمی‌دارم. ایشان زمان می‌گذارند و اخیراً هم تأکید کرده‌اند که تا 10 سال آینده باید قدرت برتر جهان در هوش مصنوعی باشیم. با وجود تأکیدات ایشان امروز در نانو پیشرفت بزرگی داشته‌ایم. ایشان به عنوان راهبر کشور، نفس تمدنی را به جامعه داده‌اند. امروز انتخابات باید سمت و سویی داشته باشد که مشارکت مورد نظر ایشان تأمین شود. 
وی با اشاره به حضور مردم در مراسم تشییع پیکر رئیس جمهور شهید گفت: حضور مردم در تشییع جنازه رئیس جمهوری، به معنای احترام گذاشتن به مسئولی بود که برای مردم کار کرده است. هیچ رئیس جمهوری جرئت نکرد آزادسازی قیمت‌ها را اجرایی کند. این تورمی که امروز شاهد آن هستیم به دلیل واقعی‌سازی قیمت‌ها بوده است، آیت الله رئیسی تلاش کرد که منحنی تورم را کاهش دهد و در ادامه نیز این رویکرد باید ادامه داشته باشد. 
دکتر عاملی با بیان اینکه سرمایه انسانی و جامعه علمی در ایران قدرتمند است، افزود: اگر قبل و بعد از انقلاب مقایسه شود این تفاوت مشخص می‌شود، در ابتدای انقلاب 48 درصد مردم امکان دسترسی به سواد را داشتند و جمعیت زیادی نمی‌توانستند تحصیل کنند اما امروز 98 درصد مردم باسواد هستند. دانشگاه‌های ایران تنها مقطع کارشناسی را داشتند، بعد از انقلاب دوره‌های ارشد و دکتری در دانشگاه‌های کشور ایجاد و رشد پیدا کرده است. در رشته‌های ناشناخته دوره دکتری را راه‌اندازی کرده‌ایم. امروز 9 هزار شرکت دانش بنیان با اقتصاد 520 هزار میلیارد تومان داریم که مایه افتخار است. 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر افزایش تحقیق و توسعه گفت: در افق 1404 باید بودجه تحقیق و توسعه به 4 درصد تولید ناخالص ملی می‌رسید امروز کمتر از نیم درصد است این بودجه تحقیق و توسعه باید افزایش یابد. دولت بعدی اگر پیکره خود  را با شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاهیان ببندد حتماًروند قوی‌تری پیدا می‌کنیم. اگر رشد و پیشرفتی تاکنون داشتیم به خاطر پیوند دانشگاه و صنعت بوده است. موضوع دیگری که باید در کشور ما بیشتر مورد توجه قرار گیرد ظرفیت حوزه‌های علمیه است چراکه مفهوم توسعه در جهان مفهوم سکولاری است، زیرساختهای پیشرفت ایجاد می شود اما به معنویت توجه نمی‌شود. با اینکه پیشرفت رخ می دهد اما حس رضایت در بسیاری از مردمی که در آمریکا و اروپا زندگی می‌کنند، وجود ندارد. 
نسل جدید، حس خودباوری و استقلال‌گرایی دارد
وی ادامه داد: این در حالی است که در نسل جدید ما، حس خودباوری و استقلال‌گرایی وجود دارد این نسل متفاوت است در این نسل دسترسی به داده‌ها، اطلاعات و آگاهی افزایش پیدا کرده است، جامعه نخبه‌گرا را به استقلال‌گرا تبدیل کرده است. در موقعیت کنونی نخبگان کشور می‌توانند با تبیین اهمیت شرکت در انتخابات، جوانان را قانع کنند که پای صندوق رأی می‌توان حرف زد. 
دکتر عاملی اضافه کرد: برخی عدم حضور در انتخابات را به نادرستی تعبیر می‎کنند و آن را مخالفت با نظام می‌دانند در صورتی که اینگونه نیست چراکه اگر نظام را نمی‌خواستند مشارکت ملی در وقابع مختلف نظیر تشییع پیکر رئیس جمهور و سردار سلیمانی نداشتند. 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: در انتخابات‌های گذشته مشارکت همواره پررنگ بوده است. انتخابات انسجام کشور را تقویت می‌کند ایران پیشرفته با سطح مشارکت بالا محقق می‌شود. انتخابات نقطه عطفی برای شروع جدید است. به تعبیر پیامبر اسلام هر روز، روز جدید است. برای خلق روز جدید در جمهوری اسلامی باید در انتخابات مشارکت داشته باشیم، ایران قدرتمندی که در قله‌های جهانی بدرخشد. جوانان باید عِرق کمک به پیشرفت کشور داشته باشند. نسل جوان لایه خلاقیت جدید را ایجاد می‌کند خلاقیت دامنه‌اش باز است از نشدن، شدن‌ها را خلق می‌کند. انتخابات نیز نشدن را تبدیل به شدن می‌کند.