جلسه شصت و یکم شورای توسعه فرهنگ قرآنی عصر نهم خردادماه با حضور حجتالاسلام والمسلمین محمد قمی، رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دیگر اعضای این شورا برگزار شد.
در ابتدای این جلسه و قبل از پرداختن به پیشدستور و دستورها کلیپی از بیانات شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی، در مورد حمایت از قرآن کریم در سازمان ملل، اختتامیه مسابقات بینالمللی قرآن و همایش تجلیل از خادمان قرآن کریم که در دو سال اخیر صورت گرفته است، پخش شد و در ادامه رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی به بیان نکاتی پرداخت.
وی با اشاره به شهادت آیتالله رئیسی و همراهان ایشان گفت: مجموع مباحث مطرح شده از سوی شهیدِ جمهور با محوریت قرآن طی جلساتی که در محضر ایشان داشتیم، میزان اهتمام و انگیزه برای توسعه فعالیتها در این زمینه را نشان داد، البته ناآشنا با ایشان و شخصیت روحی ایشان نبودیم، اما این بحثها که مطرح شد حتی قبل از اینکه به شهادت برسند نیز برای ما جالب توجه بود.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه برگزاری جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی با حضور رئیسجمهور فرصت مغتنمی بود، افزود: ایشان از اینکه این جلسه به صورت مستمر برگزار شود و اقداماتی صورت گیرد که منجر به تقویت فعالیتهای قرآنی در جامعه شود، دغدغه داشت. همه اینها نشان میدهد ما از چه نعمتی برخوردار بودهایم و بابت این فقدان داغدار هستیم.
رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینکه جایگزین شهید رئیسی به راحتی ممکن نخواهد شد، تصریح کرد: انشاءالله خداوند متعال در امر توسعه قرآن به شما خادمان قرآن بیشترین مددها را میرساند و امیدواریم جبار بودن حضرت حق در اینجا جلوه خاص داشته باشد.
توجه ویژه به بُعد قرآنی شهید جمهور
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به حضور رئیسجمهور شهید در سازمان ملل، همایش تجلیل از خادمان قرآن، اختتامیه مسابقات بینالمللی قرآن و دیگر رویدادهای قرآنی اشاره و اظهار کرد: این حضورها در بازه زمانی کوتاهی بروز و ظهور یافت و اثرگذاری خوبی هم در اذهان به جا گذاشت. باید قدری روی بُعد قرآنی شخصیت رئیس جمهور شهید و خادمالقرآن بودن ایشان سرمایهگذاری کنیم تا این وجه بیشتر جلوهگر شود.
قمی در شصت و یکمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به برگزاری جلسه قبلی این شورا در ماه مبارک رمضان اشاره و اظهار کرد: به صرف برگزاری جلسه خوشحال نیستم، اما همین که یک عده دور این میز جمع میشویم جای خوشوقتی است به خصوص اینکه در این جلسه مجموعه کارهای عقبمانده مانند انتخاب اعضای حقیقی و برخی دستورهای دیگر را هم تسریع خواهیم داد.
وی تصریح کرد: امیدوارم به یک زمانبندی منسجم و منظم در پیشبرد کار شورا برسیم، لذا علاوه بر تشکیل و برگزاری جلسات، بر برگزاری جلسات کمیسیونها نیز تأکید دارم. این یک تکلیف قانونی و همراستا با عهدی که بر جدی دنبال کردن این امر داشتهایم، است.
بر اساس گزارش ایکنا، در بخش دیگری از این جلسه نوبت به پیشدستورها رسید. اولین پیشدستور به ارائه گزارشی از وضعیت ساختار و عملکرد کمیسیونهای شورای توسعه اختصاص یافت. در این بخش ابتدا حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی به ارائه گزارشی از وضعیت کمیسیونها پرداخت.
۲۷ چالش پیش روی کمیسیونها
حسینی تعدادی از چالشهای پیش روی کمیسیونها را برشمرد و گفت: با توجه به نوع واگذاری مسئولیت کمیسیونها که در دستگاههای حاکمیتی است، با تغییر دولتها عملکرد کمیسیونها نیز دچار نوسان میشود، این یکی از موضوعاتی است که ثبات لازم را از فعالیت کمیسیونها گرفته است.
وی عدم تحقق نظارت عملکردی مجلس نسبت به کمیسیونها را یکی دیگر از چالشها معرفی کرد و افزود: بروز تعارض و تداخل در کمیسیونها مشکل دیگری است که با آن مواجه بودهایم، همچنین ساختارها در برخی وزارتخانهها و نهادها محقق شد و در برخی دیگر محقق نشده است، لذا تضاد در ساختارهای تشکیلاتی مشکل دیگر است.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی تمرکز بیش از حد برخی کمیسیونها به امور داخلی دستگاهها، ترکیب نامتوازن کمیسیون، تبدیل شدن کمیسیون به یک دستگاه در کنار سایر دستگاهها و تمام وقت نبودن مسئولان برخی کمیسیونها را از دیگر چالشهایی که کمیسیونهای شورای توسعه با آنها مواجه است نام برد.
حسینی در پایان با اشاره به اینکه ۲۷ آسیب و چالش در زمینه عملکرد کمیسیونها احصا شده است، گفت: در موقعیتی نیستیم که در برخی برههها کار را با تعارف جلو ببریم، البته تلاش هم داریم تا فضای صمیمانه را نیز داشته باشیم.
تشکیل کمیتهای برای رسیدن به راهحلهای رفع چالشها
بر اساس گزارش ایکنا در ادامه بررسی اولین پیشدستور هر کدام از اعضا به بیان دیدگاههای خود در این زمینه پرداختند که مهمترین آن به شرح زیر است؛
در برخی وزارتخانهها و نهادها به دلیل اشتغالات فراوانی که دبیران کمیسیون دارند، لازم است شیوهای مانند دبیرخانه شورای توسعه در برخی کمیسیونها پیاده شود.
علاوه بر آسیبشناسی از سوی شورای توسعه، در فرایند آسیبشناسی خود دوستان کمیسیونها بهتر میتوانند کمک کنند.
آنچه در تقسیم کار از کمیسیونها خواسته شده است را کاهش ندهیم، این تقسیم کار هوشمندانه بوده و نباید از آن کوتاه آمد.
باید برای پیادهسازی وظایف کمیسیونها چارهاندیشی کنیم.
مشکل اصلی برخی از کمیسیونها ساختار است.
چاره کار برای رفع چالشها مردمیسازی است.
مشکل ایجاد کردن ساختار قرآنی در دستگاههای دانشگاهی چالشی است که سازمان اداری و استخدامی در این زمینه همکاری نمیکند.
پیشنهاد میشود از طرف دبیرخانه شورای توسعه یک نفر به نمایندگی در دبیرخانه کمیسیونها مستقر شود تا پیگیر پیاده شدن مصوبات شود.
ساختارسازی آفت کار اداری است و این علاقه به ساختارسازی یک جایی به کار ما آسیب میرساند.
یکی از آفتهای سیستمهای اداری چابک نبودن است، خودمان را اینقدر بزرگ میکنیم که در کف میدان اتفاقی نمیافتد.
در پایان بررسی این پیشدستور و پس از طرح مباحث مختلف از سوی اعضا، مقرر شد کمیتهای تشکیل شود و این کمیته حداکثر تا جلسه آینده شورای توسعه فرهنگ قرآنی راهکاری برای رفع چالشهای کمیسیونها و پیادهسازی مصوبات ارائه کند.
بر اساس گزارش ایکنا دومین پیشدستور این جلسه، ارائه گزارشی از حکمرانی قرآنی بود که به دلیل حضور نیافتن وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه نشد.
تصویب کلیات متمم آییننامه شورای ارزشیابی هنرمندان
اولین دستور شصت و یکمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی بررسی اصلاحات پیشنهادی متمم آییننامه شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران بود. در این بخش ابتدا شبیر فیروزیان، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به ارائه توضیحاتی در مورد این دستور پرداخت و گفت: بر اساس این دستور پیشنهاد این بوده که خادمان و فعالان قرآنی در این شورا سهمی داشته باشند تا آنها نیز از مزایا و تسهیلات نشانهای درجه یک تا پنج که به هنرمندان داده میشود، بهرهمند شوند.
وی افزود: با مشورتهایی که گرفته شد اصلاحاتی در آییننامه ارزشیابی هنرمندان صورت گرفت، از جمله این اصلاحات اضافه شدن نام فعالان قرآنی به عنوان آییننامه است. بر همین اساس عبارت خادمان و فعالان قرآنی به بندها و جزئیات این آییننامه اضافه شده است. اگر این کار انجام شود خادمان قرآن و فعالان قرآنی هم در شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور وارد شده و نشانهای درجه یک تا پنج را بر اساس کارگروه تخصصی ذیل این شورا دریافت خواهند کرد.
در این بخش نیز پس از طرح مباحث تخصصی و بیان جزئیات و نکات مختلف از سوی برخی اعضا، کلیات این مصوبه به تصویب رسید، اما برای اضافه یا کم شدن برخی موارد به متن آییننامه شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کمیتهای متشکل از نمایندگان دستگاههایی همچون سازمان اداری و استخدامی، سازمان اوقاف، وزارت ارشاد، وزارت علوم و ... تشکیل شود. خروجی این کمیته به مثابه مصوبه شورای توسعه خواهد بود.
تصویب عنوان و ساختار کلی ستاد ملی راهبری تدبر در قرآن
یکی دیگر از دستورهای این جلسه پیشنهاد اصلاحی در خصوص عنوان و ساختار کلی ستاد ملی راهبری تدبر در قرآن کریم بود. در این بخش نیز ابتدا حجتالاسلام والمسلمین علی تقیزاده، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم و دبیر ستاد راهبری تدبر در قرآن به بیان پیشینهای از شکلگیری این ستاد پرداخت و گفت: با توجه به تصویب این مصوبه در جلسه پنجاه و نهم شورای توسعه که با حضور رئیس جمهور شهید برگزار شد، بنا شد ویرایشی در عبارات داشته باشیم، چرا که متن مصوب شده، یک نسخه قبل از ویرایش نهایی بود.
وی افزود: عملاً قرار نیست تغییرات ویژهای در این سند داشته باشیم، بلکه تغییرات بیشتر از این جنس است که مثلاً به جای لفظ تدبر قرآن از تدبر در قرآن استفاده شود.
در نهایت و پس از طرح مباحث مختلف از سوی اعضا اصلاحات صورت گرفته مورد توافق اکثریت قرار گرفت. از جمله مهمترین نکاتی که در این بخش مطرح شد بحث مشخص نشدن زمانبندی برای نگارش سند تدبر در قرآن بود که پس از طرح مباحث مختلف مهلت شش ماههای برای این امر در نظر گرفته شد.
انتخاب ۳ عضو حقیقی شورای توسعه
در بخش دیگری از این جلسه که بیش از دو ساعت به طول انجامید، نوبت به انتخاب اعضای حقیقی شورای توسعه فرهنگ قرآنی رسید. در این بخش ابتدا گزارشی از فرایند انتخاب اعضا ارائه شد.
شورای توسعه فرهنگ قرآنی برای انتخاب اعضای حقیقی ابتدا یک فراخوان عمومی را به صورت سامانهای، اجرا و فرم پیوست شده به این سامانه را در اختیار عموم قرار داد. در بازه زمانی مشخص شده و پس از بررسی افراد ثبتنامی در کمیته احراز، ۱۶ نفر شرایط کلی عضویت در شورای توسعه را داشتند، تعداد این افراد پس از بررسی مجدد در کمیته به ۱۱ نفر رسید و در نهایت نیز رأیگیری از بین این ۱۱ نفر صورت گرفت.
این افراد شامل مجتبی ایزدی، حجتالاسلام داوود قاسمی، مهدی علمخواه، حجتالاسلام علی مقامی، حوریه عقبایی، حجتالاسلام حسین سلیمانی، حجتالاسلام عیسی عیسیزاده، نجمه شبانیقهرودی، سیدهمریم موسیزاده و محمدحسین محمدزاده بود. در نهایت و پس از دو دور رأیگیری محمدحسین محمدزاده، حجتالاسلام حسین سلیمانی و مجتبی ایزدی با بیشترین رأی به عنوان اعضای حقیقی شورای توسعه فرهنگ قرآنی انتخاب شدند. همچنین حجج الاسلام مهدی مقامی و داوود قاسمی نیز به عنوان عضو علی البدل انتخاب شدند.
آخرین دستور شصت و یکمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی بررسی راهاندازی بنیاد کربلایی کاظم ساروقی بود. این پیشنهاد از سوی استاندار استان مرکزی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شده و این شورا نیز آن را به شورای توسعه فرهنگ قرآنی ارجاع داده تا نظر مشورتی خود را در این زمینه ارائه دهد. در این بخش نیز پس از طرح مباحث مختلف مقرر شد نظرات اعضا و کارشناسیهای انجام شده جمعبندی شده و به دبیرخانه شورای توسعه اعلام شود.
|