دکتر محمدرضا مخبر دزفولی رئیس فرهنگستان علوم در آئین نکوداشت و قدردانی ۶۰ سال تلاشهای خستگیناپذیر علمی و اجرایی استاد دکتر سید محمد بلورچیان مؤسس و بنیانگذار پژوهشگاه شیمی و مهندسی در مرکز همایشهای حکمت این پژوهشگاه، اظهار کرد: بیش از دو دهه است دکتر بلورچیان را میشناسم، بیشتر ارتباطمان در فرهنگستان علوم بوده است. انصافا از روزی که با ایشان آشنا شدم هر روز یک نکته از ایشان یاد گرفتم، تاسیس این پژوهشگاه و مجموعهای پژوهشی در تبریز، علاقه به ساخت و ساز در موضوعات دانشگاهی، نشان میدهد که ویژگی اصلی ایشان پشتکار است ایشان مشهور گمنام است و توانمندیهایش ناشناخته است.
وی ادامه داد: در جلسات مجمع فرهنگستان شاید تنها کسی که بعدا مصوبات را پیگیری میکند دکتر بلورچیان با روحیه انسانی و حسن خلق است. پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی هم به همین دلیل ساخته شده است.
رئیس فرهنگستان علوم بیان کرد: اواخر دهه 80 پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی شکل گرفت، دکتر بلورچیان از بخش به بخش پژوهشگاه و درباره جزییات همواره توضیح می داد و آدمهای فرهیخته و توانمند را پیدا میکرد و به پژوهشگاه میآورد.
دکتر مخبر دزفولی اضافه کرد: یکی از موضوعاتی که در فرهنگستان دنبال میکنیم این است که باید روشی پیدا شود تا توانمندی دانشی برای شکلگیری ایران قوی به کار گرفته شود. یعنی علاوه بر اینکه نگاه ویژه به کاربرد علوم داریم، حرکت در مرزهای دانش را مدنظر خواهیم داشت. دکتر بلورچیان این مسائل را پیگیری میکردند، در عین حال ظرفیت و توانمندی ایشان در تاسیس، استمرار و تربیت باید مورد توجه باشد چراکه وی به عنوان معلم و مربی و تربیت کننده است و باید به عنوان الگوی برجسته معرفی شود.
وی افزود: شاید یکی از کارهای فرهنگستانها معرفی درست ذخیره و گنجیه دانشی کشور است که از جمله آنها دکتر بلورچیان است.
رئیس فرهنگستان علوم با تاکید بر موضوع علوم پایه بیان کرد: گاهی عجله و شتابزدگی در رسیدگی به موضوعاتی داریم که موجب عقبماندگی در حوزه علوم پایه شده است، اروپا، آمریکا و چین سرمایه گذاری ویژه در حوزه علوم پایه دارند، ما هم باید برای علوم پایه سرمایهگذاری ویژ ه ای داشته باشیم.
دکتر مخبردزفولی عنوان کرد: فناوریها از دل مطالعات علوم پایه به دست میآید. گاهی چون دوراندیشی نمیکنیم سرمایهگذاری علوم پایه را مناسب نمیدانیم و فکر میکنیم باید سرمایهگذاری زودبازده داشته باشیم. اما باید بدانیم دستیابی به ردههای بالای علمی، بدون داشتن علوم پایه قوی و دانشمندان قوی امکانپذیر نیست.
وی ادامه داد: مهندسی، پزشکی و علوم کاربردی بسیار مهم است اما عقبه همگی علوم پایه است ما به این موضوع کم توجهی میکنیم. خوشبختانه وزیر علوم اهل علوم پایه است و به این موضوع توجه ویژه دارد، فرهنگستان علوم نیز در این زمینه برنامهریزی میکند. یکی از وظایف ما در آینده این است که باید مشخص کنیم برای رسیدن به قلهها و مرجعیت علمی چگونه عمل کنیم. باید هدفمند سرمایهگذاری کنیم تا نتیجه گیری مفید بگیریم..
رئیس فرهنگستان علوم گفت: فرهنگستان در رویکرد جدید و نگاه به آینده، بخش مهمی از برنامهریزیهای طولانی مدت و میان مدت را بر مبنای علوم پایه انجام خواهد داد. باید نسبت به علوم پایه در سطح دانشگاه و پیش از دانشگاه حساس باشیم، این موضوع در آموزش و پرورش باید مورد توجه باشد چون در زمینه علوم پایه سرمایهگذاری درست صورت نگرفته است به همین دلیل بهره وری پایین بوده است.
|