کد خبر:22349   تاریخ انتشار: شــنـبـه ، 16 اردیبهشت سال 1402 ساعت 10:57:0

فارس آغازگر نقشه مهندسی فرهنگی و خط مقدم این جبهه است

جلسه شورای فرهنگ عمومی استان فارس با حضور اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس برگزار شد و در این جلسه مسایل فرهنگی کشور و استان فارس از جمله کم و کیف اجرای نقشه مهندسی فرهنگی استان فارس مورد نقد و بررسی اعضا قرار گرفت.


در ابتدای جلسه شورای فرهنگ عمومی استان فارس، حمیدرضا قانعی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس و دبیر این شورا گزارشی از اقدامات فرهنگی انجام شده در استان در راستای مصوبات این شورا و همچنین سند مهندسی فرهنگی استان ارائه داد.
به گفته قانعی دستگاه‌های متولی سند مهندسی فرهنگی استان‌ از یکم مرداد سال گذشته وارد اجرایی‌سازی شده‌اند که طبق جمع‌بندی انجام‌شده ۶۸ درصد برنامه ‌ها اجرا شده، ۲۱ درصد در حال اجرا است و ۱۱ درصد نیز با عدم تحقق روبرو بوده‌اند و این عدم تحقق به دلایل مختلفی از جمله نرسیدن بودجه مصوب و همچنین عدم اهتمام مدیران بوده است.

سید کاظم موسوی، رییس کل دادگستری استان فارس در ابتدای این جلسه گفت: در بحث طلاق آسیب جدی وجود دارد و اگر برای کمیسیون فرهنگی امکان پذیر است  با تصویب قانون در برابر طلاق‌های توافقی ترمز بگذارد‌.
وی افزود: الان هیچ مانعی وجود ندارد، به راحتی امروز مراجعه می‌کنند، فردا دادگاه مجوز طلاق صادر می‌کند‌.
موسوی با بیان اینکه می‌شود یک مانع قانونی برابر آن گذاشت افزود: طبق آماری که ما گرفتیم در استان فارس هشتاد درصد طلاق‌ها به دلیل بددهنی است.
نقشه مهندسی فرهنگی تلاشی بوده برای عمل به وظایفی که رهبری تعیین کردند
آیت الله دژکام، نماینده ولی‌فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز نیز در این نشست گفت: وظیفه ما اطاعت از رهبر عالیقدر است. ایشان توقعاتی از ما دارند که باید به حسب وظیفه عمل کنیم و تلاش‌هایی هم در این راستا انجام شده که البته ما در برابرشان شرمنده هستیم. وقتی میفرمایند من در سال ۸۰ فلان مسئله را مطرح کردم اما الان در این وضعیت هستیم نشان می‌دهد ضعف وجود داشته است.
رییس شورای فرهنگ عمومی استان فارس گفت: درصدد تبرئه خودمان نیستیم. باید تلاش کنیم تا وظایفی که ایشان تعیین کردند انجام شود. عملیاتی کردن نقشه مهندسی فرهنگی تلاشی بوده برای عمل به وظایفی که ایشان تعیین کردند و فارس اولین استانی بوده که شروع کرده است‌.
وی تصریح کرد: شیراز در بسیاری موارد سندان نظام است، پتک در سر این شهر می‌آید و با سعه فرهنگی که دارند، تحمل می‌کنند و یک مدل و الگو برای حل مسئله ارائه می دهند که‌ ملی می‌شود.
آیت الله دژکام گفت: در خصوص امر به معروف و نهی از منکر گیر دولت این بود که می‌گفتند یا باید برخورد سلبی انجام شود یا سکوت؛ اما شیراز برای اولین بار سامانه مردم‌رسی را شروع کرد که وزیر کشور گفت این راه حل است. مردم‌رسی الان یک الگوی برخورد با ناهنجاری حجاب با روش مردم سالارانه است و انصافا دارد کار می‌شود.
امام جمعه شیراز گفت: در سامانه مردم‌رسی مستقیماً حضور دارم و بررسی می کنم. روزانه ۲ تا ۳ هزار پیام می آید. بارها درخواست‌های مردمی از استان‌های دیگر داشتیم که کاش چنین چیزی در استانشان بود. نمایش می‌دهیم که مردم خواسته اند و دست نیروی انتظامی و وزارت کشور را باز می‌کنیم. بیان می‌کنیم این درخواست مردم است و یک خواست قانونی است که باید عملیاتی  شود‌.
نماینده ولی‌فقیه در فارس با تشکر از ریاست دانشگاه شیراز که همایش هویت ایرانی را اخیرا در دو روز برگزار کردند، گفت: این هم خواسته رهبری بود، کسی انجام نداد به جز دانشگاه شیراز. یک کار خیلی پاکیزه که انعکاس بین‌المللی داشت.
ما خط مقدم حمله دشمن هستیم‌
نماینده ولی فقیه در فارس با بیان اینکه ما خط مقدم حمله دشمن هستیم‌، گفت: این اولین‌ها را عرض کردم که اگر رهبر فرمودند شیراز قله فرهنگ است احساس نشود که کوتاهی می‌شود.
رییس شورای فرهنگ عمومی استان فارس تأکید کرد: ما در فارس خط اول هستیم. دشمن روی منطقه ما و به ویژه شهر شیراز خیلی برنامه‌ریزی کرده است.
دژکام با بیان اینکح موضوعی که می‌خواهم مطرح کنم عنوانش این است: «مدیریت فرهنگی در گام دوم انقلاب اسلامی» افزود: عمده‌ترین کاری که بر عهده دولت و کمیسیون است، این است که عرصه مدیریت فرهنگی را سامان بدهد؛ مسائل متعدد فرهنگی که ما داریم هر کدام باید مسئولیت پیدا کند و مردم و ارگان‌ها هر یک به نحوی به سراغ حل مسئله بیایند.
وی بیان داشت: کمیسیون فرهنگی بایستی شرایطی فراهم کند تا بتوانیم در عرصه فرهنگی مدیریت کنیم و حرکت فرهنگی را پیش ببریم. این جزو اولین وظایف این کمیسیون است.
آیت‌الله دژکام با اشاره به اینکه نقش آفرینی مجلس نیز باید در این زمینه تقویت شود، گفت: اگر قوی کار کنیم رهبر معظم انقلاب در سخنرانی خود نمی‌گویند که در مدیریت فرهنگی بخش‌هایی از کشور با مشکل مواجه هستیم و رهبر معظم انقلاب معتقدند در این حوزه موعظه کافی نیست.
وی ادامه داد: شناسایی معضل و مشکل فرهنگی آغاز یک فرآیند است که باید به نقطه حل مشکل برسد اما جای سوال دارد که چرا در این مسیر موفق نمی‌شویم؟ بایستی فرآیند تغییر و تحول فرهنگی شناسایی و اصلاح شود تا بتوانیم نسبت به نتیجه بخش بودن اقدامات‌مان امیدوار شویم. در وهله نخست کار جهادی باید در این عرصه انجام شود.
آیت‌الله دژکام گفت: رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند اگر بخواهیم وضعیت موجود را ترسیم کنیم به مشکل برمی‌خوریم. لذا باید ابزاری طراحی و وضعیت فرهنگی استان در اتاق وضعیت بررسی شود. برای مدیریت باید ابزار آماده و وضعیت کنونی مشخص شود.
نیازمند آینده پژوهی، ابزار و برنامه‌ریزی هستیم
وی با بیان اینکه آینده‌پژوهی بدون در اختیار داشتن ابزار امکان پذیر نیست، گفت: مدیریت و آینده‌پژوهی نیازمند ابزار است. اگر ندانیم وضعیت‌مان چگونه است چطور می‌توانیم بهتر یا بدتر شدن آن را ارزیابی کنیم؟ باید ببینیم مدیریت بر اساس پیشگویی است یا با پیش‌بینی علمی انجام می‌شود؟ از مرحله اشراف و آینده پژوهی که رد شدیم بایستی راهبردها را مشخص و در نهایت برنامه‌ریزی کنیم؛ برنامه‌ای که وضعیت موجود و راهبرد مشخصی ندارد به جایی نمی‌رسد.
آیت‌الله دژکام گفت: رهبر معظم انقلاب در تمام مسائل راهبرد و سیاست کلی را ابلاغ کرده‌اند اما گویا ما عقب ماندن خود از رهبر را نادیده گرفته‌ایم.
استاندار فارس نیز در این جلسه گفت: هر کار فرهنگی در استان با مسئولیت معنوی آیت‌الله دژکام صورت گرفته است و قوه قضائیه فارس و دیگر دستگاه‌های اجرایی نیز نقش مهمی برای پیشبرد امور در این زمینه داشته‌اند.

از ظرفیت موقوفات فارس به خوبی استفاده نمی‌شود/ مجلس تحقیق و تفحص کند
استاندار فارس ادامه داد: با وجود اینکه استان فارس و شهر شیراز همواره با بیشترین آماج حملات دشمنان در ادوار مختلف روبه رو بوده اما مشکلات فرهنگی در فارس رها نشده است و ما تمام تلاش خود را برای حل این مشکلات به کار گرفته‌ایم.
وی با بیان اینکه اولین موقوفات کشور متعلق به استان فارس است، گفت: به اعتقاد بنده در کشور به خوبی از وقف و موقوفات استفاده نمی‌شود. موقوفات کشور که عمدتا در راستای مسائل فرهنگی از جمله مدرسه، حوزه و مراکز درمانی هستند به خوبی اداره نمی‌شوند. این در حالی است که مدیریت و اداره خوب موقوفات می‌توانست پشتوانه خوبی برای استان باشد.
ایمانیه تأکید کرد: نیاز است تحقیق و تفحصی در مجلس صورت بگیرد که آیا از موقوفات به خوبی استفاده می‌شود؟

شفاف‌سازی وضعیت اموال مدیران و مسئولان
وی بر ضرورت شفاف‌سازی وضعیت اموال مدیران و مسئولان تأکید کرد و گفت: شبهاتی در ذهن مردم است که افراد قبل و بعد از انتصابات اموالشان چه تغییری می‌کند. این موضوع باید شفاف‌سازی شود. این موضوع در قانون اساسی آمده و مجلس می‌تواند آن را زنده کند و گشت ارشاد مسئولین را راه‌اندازی کند.
استاندار فارس درباره ادغام سازمان‌های فرهنگی گفت:۵۴ سازمان در کارهای فرهنگی دخالت می‌کنند و این موجب پراکندگی در بودجه‌ها و اعتبارات شده است. نیاز است بودجه‌ها در اختیار استاندار یا شورای برنامه‌ریزی قراربگیرد. این کار احتیاج به هزینه کردن و اعتبار دادن ندارد بلکه احتیاج به اختیار دادن دارد. تفویض اختیار بسیار اهمیت دارد این در حالی است که روز به روز اختیارات کمتری به استانداران داده می‌شود.
وی بیان داشت: حدود یک سال و نیم است که در حال چانه‌زنی هستیم تا اختیار اداره تخت‌جمشید، حافظیه، پاسارگاد و سعدی به استان فارس داده شود. درواقع نیاز است اداره این مجموعه‌ها هیأت امنایی شود تا خودمان آنها را اداره کنیم‌. مسئولان فارس بهتر می‌دانند که اعتبارات را چگونه هزینه کنند. متأسفانه از تهران فردی را که زیر نظر مدیرکل میراث فرهنگی هم نیست برای اداره تخت‌جمشید یا پاسارگاد می‌فرستند و همین مساله ما را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است.
ایمانیه افزود: نیاز است تمهیدات لازم اندیشیده شود و کاری کنیم تا اموال مردم پاک و مطهر شود. بر همین اساس می‌توان یک لایحه و طرحی در مجلس برای ارتباط دادن خمس و زکات با مالیات و عوارض تعریف شود تا مردم انگیزه بیشتری برای پرداخت مالیات پیدا کنند. بدون شک این اقدام منجر به کاهش فرار مالیاتی خواهد شد.

وی به اختصاص اعتبارات به حوزه فرهنگی اشاره کرد و گفت: دریافت این اعتبارات به شرطی خوشحال کننده خواهد بود که در عمل تخصیص‌ها هم به استان داده شود. برای اینگونه از طرح‌ها بایستی پیوست استانی هم تهیه شود. متأسفانه اعتبارات معدن، صنعت یا میراث به تهران می‌رود و به استان بازنمی‌گردد.
ایمانیه اضافه کرد: باید قانونی تصویب شود تا کارهای فرهنگی استان ذیحساب مشترک داشته باشد. تا اگر اقدامی در راستای سند توسعه فرهنگی بود اعمال شود. نیاز است پیش امضایی از ذیحساب مشترک داشته باشیم تا بتوانیم با نظارت بیشتر بر اعتبارات در مسیر اجرای سند مهندسی فرهنگی گام‌های محکم‌تری برداریم.
وی با اشاره به اینکه توجه ویژه به حرم‌های مطهر اهل بیت(ع) نیازمند بودجه‌ و اعتبار است، گفت: توجه جدی به مساجد تاریخی که بنیان‌های فرهنگی و ذهنی مردم فارس هستند و همچنین توجه به برخی مدارس مانند مدرسه خان به منابع مالی نیازمند است.
ایمانیه با بیان اینکه توجه به بعد فرهنگی آثار تاریخی برای ما اهمیت بسیاری دارد، گفت: کشور ایران فرهنگ دینی و مذهبی پرافتخاری دارد که می‌توانیم آن را کنار آثار تاریخی تبلیغ شود. باید زمینه ای فراهم شود تا بتوانیم به تبلیغ هویت ملی بپردازیم.
وی توسعه فرهنگی ورزش فارس را در گرو تخصیص اعتبارات دانست و گفت: پرداختن به بُعد فرهنگی ورزش و گردشگری مهم است اما تحقق این امر نیاز به اعتبارات دارد. کانون‌های فرهنگی دانشجویی نیز مظلوم واقع شده اند و این کانون‌ها برای پرداختن به امور فرهنگی نیازمند تخصیص اعتبارات هستند.
ایمانیه بیان داشت: برای احداث کتابخانه مرکزی، تکمیل تالار مرکزی ورزشگاه پارس، ورزشگاه شهید سلیمانی و بازسازی ورزشگاه حافظیه هم اعتبارات محدود است. راههای اعتبار فراهم شود این موارد پیگیری خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه برای احداث خانه عالم در مساجد باید اعتباراتی به استان فارس تزریق شود، گفت: دنبال کردن بحث پرورشی مدارس و مدارس امین احتیاج به پول دارد.