کد خبر:21920   تاریخ انتشار: دوشـنـبه ، 10 بهمن سال 1401 ساعت 9:27:0

گزارشی از تکریم و معارفه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی

مراسم تکریم دکتر سعیدرضا عاملی دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی و معارفه حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.




به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، مراسم تکریم دکتر سعید رضا عاملی دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی و معارفه حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیس جمهور، دکتر مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم تحقیقات و فناوری، دکتر یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش، محمدمهدی طهرانچی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر محمدرضا مخبردزفولی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر علیرضا مرندی رییس فرهنگستان علوم پزشکی، حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، دکتر علیرضا زاکانی شهردار تهران، در تالار ایوان شمس برگزار شد.



دکتر مخبر دزفولی: انقلاب اسلامی ادبیات جهان را متحول کرد
دکتر محمدرضا مخبر دزفولی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم اظهار کرد: انقلاب اسلامی زمانی که اتفاق افتاد، تشعشعی را ایجاد کرد که اگر نبود، شاید امروز در جهان جدید فرهنگ و ادبیات تمام دنیا متفاوت بود و ادبیات جهان را متحول کرد.
وی افزود: این ادبیاتی که انقلاب دارد متفاوت با ادبیات سکولار جهان است، شقی‌های جهان با این ادبیات مخالفت و توطئه‌چینی می‌کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: برخی می‌گویند که ما توهم دشمنی داریم، ولی بدانید که واقعاً با انقلاب اسلامی دشمنی می‌شود و این جنگ تا آمدن حضرت حجت(عج) ادامه دارد، چراکه باطل رفتنی است و حق حتماً پیروز و موفق می‌شویم کار ما در عرصه فرهنگ باور به این آرمان است.
وی ادامه داد: اگر این آرمان را باور کنیم توطئه را پس می‌زنیم متأسفانه هر وقت تردیدی پیش آمد آسیب دیدیم. امام و رهبری با مردم و پشتوانه اسلام کشور را اداره کردند و می‌کنند اگر اینگونه عمل کنیم موفق می‌شویم.
وی گفت: دکتر عاملی دانشمند برجسته علمی ـ فرهنگی است تجلیل از ایشان تجلیل از علم و فرهنگ است، در دوی امدادی هر روز کسی مسئولیت دارد و چون همدلی وجود دارد بر داشته‌های فرد دیگر افزوده می‌شود.
دکتر مخبردزفولی بیان کرد: امروز همزمان با تجلیل از دکتر عاملی تجلیل از دکتر خسروپناه نیز است چون می‌خواهد این پرچم را نگه دارد اما دو، دویی امدادی است چون هدف مشترک است. هر دو از دانشمندان و فرهیختگان کشور هستند، دکتر خسروپناه  بیش از ده اجازه از مراجع دارند و مدارک دانشگاهی را با موفقیت پیش بردند.
وی اضافه کرد: حضور در جایگاه شورا، مسیر دانشمندی و فرهیختگی است و کسانی که نگاه و افق راهبردی دارند را می‌طلبد که این توانمندی را در ایشان تحسین می‌کنم.
وی افزود: این جایگاه مهم است چون مأموریت‌های مهمی دارد، این نهاد راهبردی، ویترین نیست بلکه باید راهبردی و ریل‌گذاری را انجام دهد و بدون مداخله جدی حضور داشته باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: بسیاری از اسناد راهبردی تصویب شده بدون افق راه اهداف محقق بزرگ نمی‌شود اما شرط کافی اجرای اسناد راهبردی است. رمز موفقیت در به ثمر نشاندن اهداف همدلی و همکاری در حوزه‌های راهبردی است. این را در عرصه علم تجربه کردیم.
وی ادامه داد: روزی که انقلاب پیروز شد اثری از ایران در علم نبود امروز دو درصد علم از آنِ جمهوری اسلامی است بیش از 3۰۰ دانشمند یک تا دو درصد برتر علم در کشور داریم.
وی افزود: انقلاب اسلامی آنقدر در علم پیشرفت کرده است که قابل رقابت با بسیاری از کشورها نیست در حوزه‌های پزشکی و مهندسی خیلی خوب پیش رفتیم البته که مسیر به تغییر و اصلاح نیاز دارد.

دکتر افتخاری: برای حرکت به سمت قله‌های فرهنگی، باید چشم اندازها از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی ترسیم شود

دکتر ایمان افتخاری عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم با تجلیل از دکتر عاملی و خوش آمدگویی به دکتر خسروپناه اظهار کرد: برای اینکه به سمت قله‌های فرهنگی حرکت کنیم باید چشم اندازها از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی ترسیم شود، چرا که جامعه انتظارش این است که چشم اندازهای جدید ترسیم شود. بخشی از حس ناکار آمدی در جامعه ناشی از این است که برخی از چشم اندازهایی که ۲۰ سال پیش ترسیم شده، محقق نشده است. باید بتوانیم در این زمینه فعالانه‌تر عمل کنیم.
وی افزود: تغییر مختصات فرهنگی باعث شکاف‌هایی در جامعه شده است، تغییر رویکرد از دوران دکتر عاملی ایجاد شد، توجه به فضای مجازی جز دغدغه‌های ایشان بود. نیاز به چابک شدن دبیرخانه داشتیم که از جمله اولویت‌های ایشان بود در این زمینه نیز اقداماتی انجام دادند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: تغییر خلقیات نسل جوان، کانال‌های ارتباطی، چابک‌تر شدن نهادهای فرهنگی از جهت ابزارهایی که استفاده می‌کنند از مختصات فضای جدیدی است که باید به آن توجه شود.
وی تأکید کرد: به دیدگاه کلان و جامعه‌نگر نیاز داریم. دیدگاه دکتر خسروپناه می‌تواند در این زمینه راهگشا باشد. امیدواریم اعضای شورا و نهادهای متصل به شورا و نهادهای کارشناسی با راهبری دکتر خسروپناه توفیق بیشتری برای برآورده شدن انتظارت رهبری داشته باشد.


حجت الاسلام و‌المسلمین غلامی: نیازمند درک دقیق همه تحولات اجتماعی هستیم

حجت الاسلام رضا غلامی رئیس مؤسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی وزارت علوم نیز در مراسم تجلیل و معارفه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، اظهار کرد: هر چه زمان بیشتری گذشت ژرف اندیشی و دلسوزی به نظام از سوی دکتر عاملی نمایان‌تر شد، اقدامات هوشمندانه‌ای برای ارتقای دبیرخانه صورت دادند که انشالله زمینه‌ساز ارتقای دبیرخانه خواهد شد.
وی ادامه داد: جناب دکتر خسروپناه جزو دانشمندان برجسته در حوزه دین شناسی هستند و همواره مورد مراجعه فعالان فرهنگی بودند.
حجت الاسلام غلامی گفت: ما به شدت نیازمند درک دقیق تحولات اجتماعی هستیم چه تحولات آشکار و چه تحولات زیرپوستی. باید از توهم‌زدگی و تقلیل‌گرایی در مدیریت فرهنگی پرهیز کنیم، در این صورت تحولات بزرگی در حوزه فرهنگ رخ داده است. باید به دقت درک و تحلیل شوند تا در آینده مورد پیش بینی قرار گیرد.
حجت الاسلام غلامی گفت: ما در بخش‌هایی از جامعه با سطحی از بهم ریختگی ارزشی مواجه هستیم.  فهم و درک بهم ریختگی ارزشی مفهوم پیچیده ای است.
رئیس مؤسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی بیان کرد: ما در حکمرانی فرهنگی در گام دوم نیازمند ایده‌های طلایی هستیم که از متن شناخت عمیق برمی‌خیزد. ما هم اکنون شکاف اجتماعی داریم و نمی‌توان آن را نفی کرد اما باید برای آن تدبیر داشته باشیم. به انسجام فرهنگی نیاز داریم که باید همزبانی فرهنگی در سطح ملی فرهنگی داشته باشیم، برای اینکه محقق شود باید بازسازی عقلانیت اجتماعی اسلامی صورت گیرد. این بازسازی فقط بُعد نظری ندارد بلکه نیازمند عمل است.
حجت الاسلام غلامی گفت: ایجاد همزبانی فرهنگی ملی و فراگیر مستلزم سعه صدربالاست، باید در مواجهه کج رویی ها سعه‌صدر داشته باشیم.
نمی‌توان فقط به بخشی از جامعه توجه کرد بلکه باید همه نخبگان فرهنگی که به ایرانیت اسلامی اعتقاد دارند به رسمیت شناخته شوند و زمینه برای بازیگری آنها فراهم شود.
وی اضافه کرد: من امیدوارم در دوره دکتر خسروپناه به معنویات رهبری درباره شورا نزدیک‌تر شویم. شورا ستاد عالی فرهنگی است همه دستگاه‌ها باید با شورا و دبیرخانه همکاری داشته باشند ایشان نیازبه همکاری ویژه‌ای دارند.


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: حرکت علمی زمانی به سرانجام می‌رسد که با اجماع نخبگی باشد

دکتر اسماعیلی با بیان اینکه حرکت علمی زمانی به سرانجام می‌رسد که با اجماع نخبگی باشد، گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک نهاد سیاست‌گذار به چنین اجماعی نیاز دارد.
دکتر محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم در سخنانی اظهار داشت: از دکتر عاملی تشکر می‌کنم چراکه بحث تحول را به سرانجام رساندند. دکتر خسروپناه فهم بالایی از آرای رهبری دارند و امیدواریم که در این مسیر تحولی موفق باشند. 
وی ادامه داد: حرکت علمی زمانی به سرانجام می‌رسد که با اجماع نخبگی باشد و شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک نهاد سیاست‌گذار به چنین اجماعی نیاز دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: شورا در دوره فعالیت خود در علم و فناوری به خوبی عمل کرده است، اما در حوزه فرهنگ و فرهنگ عمومی به خوبی پیش نرفتیم. در دوره تحولی جدید گرایش بیشتر به این حوزه است و دکتر خسروپناه نیز صاحب نظر در حوزه فرهنگ است ما امیدوار هستیم که در این زمینه اتفاقات خوبی بیفتد.
وی ادامه داد: خوشبختانه در این دوره تفاوت نگاه دولت با شورا برطرف شده است و آمادگی کاملی برای برآورده شدن منویات مقام معظم رهبری ایجاد شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: انقلاب اسلامی با خواستگاه فرهنگی شکل گرفته است و امیدواریم گام‌های مانده تا تمدن نوین اسلامی به سرعت برداشته شود.



رئیس دانشگاه آزاد اسلامی: به فرماندهی و کنش‌گری فعال فرهنگی نیاز داریم
دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این مراسم اظهار کرد: زمانی علم و فرهنگ به خدمت سیاست سلطه درآمد، که سیاست فرهنگی بر جوامع سلطه پیدا کرد و اتفاقاتی در جنگ سرد رقم خورد، با پایان جنگ سرد آمریکا به عنوان پیشرو تمدن غرب با چالش‌های زیادی مواجه شد و تعاریفی جدید از جنگ جهانی علیه تروریسم و جنگ برای علم را مطرح کرد تا بتواند همچنان سیاست‌های خود را دنبال کند.
وی افزود: آمریکا به دنبال این است که فرهنگ‌های دیگر را حذف کند تا حاکمیت جهان سلطه را ایجاد کند. مانع این رویکرد حرکتی است که به دست امام به‌وقوع پیوست.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ایران اسلامی بعد از امام با رهبری خردمندانه حضرت آقا حرکت تمدن‌سازی را تثبیت کرد، این تمدن‌سازی برای غرب حرکت جدیدی بود.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی حرکتی است که مبانی آن بر علم و حکمت بود چرا که حضرت امام با ساختارهای تأسیس شده دنبال ساختار مبتنی بر علم و حکمت بود. ایجاد ساختار سپاه و جهاد کشاورزی، ساختار تشخیص مصلحت تضمین کننده حرکت حکمی فرهنگی انقلاب بود. یکی از این ساختارهای مهم، شورای عالی انقلاب فرهنگی بود چون لازم بود در مقابل حرکت ساختارمند غرب سیاست علم و فرهنگ بر مبنای حکمی شکل گیرد.
وی افزود: برخی به ساختار شورا نکاتی را مطرح می‌کنند در صورتی که این ساختار تضمین کننده تمدن نوین اسلامی است.
وی ادامه داد: برخی از اغتشاشات اخیر حمله به ارکان فرهنگی کشور بود در سال 60 حمله به ساختار سیاسی بود اما حمله اخیر حمله به علم و فرهنگ است که دانشگاه را مورد هجمه قرار دادند بنابراین جایگاه قرارگاه فرهنگی و ترسیم جایگاه آن از سوی مقام معظم رهبری مشخص می‌شود.


دکتر عاملی: سرمایه اجتماعی مهمترین قدرت کشور است
دکتر سعیدرضا عاملی دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم گفت: ما با پیروزی انقلاب اسلامی، وارد عصر جدیدی شدیم.
وی با بیان اینکه کلمه «جدید» در نظام لیبرال و در زبان رهبر حکیم انقلاب متفاوت است، اظهار کرد: پیش از انقلاب، ما سال‌ها بود که از مواجهه و مقابله با دنیای استکبار دور بودیم و انقلاب‌های پیشین متفاوت و حاصل از نگاه چپ و نگاه لیبرال بود. جامعه‌شناسان تصور نمی‌کردند انقلابی با زیر ساخت دینی ایجاد شود.
دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: به دنبال انقلاب اسلامی حرکت‌ها و جهش‌های مختلف در دنیا شکل گرفت و حتی مسیحیت تحت تأثیر انقلاب اسلامی قرار گرفت و دین‌گرایی در جهان احیا شد.
دکتر عاملی با اشاره به مشکلات و چالش‌هایی که وجود دارد، گفت: ما مشکلات و چالش‌هایی داریم و انقلاب با چالش متولد شد. مثل فرزندی که دوره بارداری آن طولانی بود. در آن دوران زخم و فشار و سختی بر پیکر مردم ایران وارد شد تا این فرزند متولد شد و بعد از انقلاب جنگ، تحریم، سختی و .. اتفاق افتاد و این مسیر هنوز ادامه دارد.
وی با بیان اینکه در این مسیر باید بر خدا توکل کرد، گفت: در این مسیر که عرصه‌های زندگی ما را تحت تأثیر قرار می دهد، نوآوری راهکار اصلی مواجهه با چالش‌هاست.
دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ژاپن در جنگ جهانی و حمله هسته‌ای به این کشور بیان کرد: پس از جنگ جهانی دوم ژاپن تحقیر شد و تصاویری که از ژاپن ساخته شد، یک کشور خشن بود که در نگاه مردم دنیا تحقیر شد، ولی ژاپن توانست اقتصاد دوم جهان شود و این سرمایه را محصول نوآوری و راهیابی در چالش‌ها می‌داند.
وی افزود: باید نوآوری نهادی و روشی و محتوایی داشت. نوآوری و خلاقیت زبانی برای حل مسئله و همزبانی با مردم است. امروز زندگی به فضای مجازی منتقل شده است. فضای مجازی منطق رقومی و الگوریتمی دارد و اجتماعی و فرهنگی شدن فرزندان ما در این فضا اتفاق می افتد.
وی بیان کرد: این ساده‌سازی است که کسی عتاب و خطاب کند که چرا وضعیت فرهنگی دچار مشکل است و شورای عالی انقلاب فرهنگی درست عمل نکرده است. ما امروز محلی - جهانی شدیم و مفروضات مدیریت فرهنگی را باید تغییر دهیم.
دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه جهت‌گیری نوآوری ما باید همان تعبیر رهبر حکیم انقلاب در مسیر هدایت فرهنگی باشد، گفت: هدایت لزوما کنترل فرهنگی نیست، یک امر مکانیکی نیست. توانمندسازی این نسل، فرهنگ را تغییر می‌دهد و بنیان آن آموزش و پرورش و در ادامه آن آموزش عالی کشور است.
دکتر عاملی با بیان اینکه اگر آموزش و پرورش قوی داشته باشیم، می‌توانیم این مشکلات را حل کنیم، گفت: ما ناتوانی‌ها و توانمندی‌های خود را باید در آموزش و پرورش جستجو کنیم. جهاددانشگاهی، وزارت ارشاد و وزارت علوم ... باید ببینند در آموزش و پرورش چه کاری باید انجام دهند. اگر روزی معلمان مهدکودک اساتید برجسته کشور شدند، می‌توانیم توانمندی را ببینیم. توسعه اشتغال نیز باید در حوزه فرهنگ انجام شود.
وی اعتماد اجتماعی را محصول اعتماد مسئولین به مردم دانست و افزود: باید سرمایه اجتماعی را افزایش دهیم. قدرت سرمایه اجتماعی، مهمترین قدرت در نظام فرهنگی اجتماعی است. سرمایه اجتماعی به قدرت نظامی و ... نیز ارزش می‌دهد.
دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ما با یک عرصه بزرگ دشمنی در سطح جهانی مواجه هستیم. باید به دشمنی‌های دشمن توجه کنیم. دشمن متوجه شده که باید به سمت جنگ ارزان یعنی تبلیغات برود. در اتفاقات اخیر هر مسئله‌ای را چندین برابر بزرگ کردند و ما باید قدرت خود را در این زمینه افزایش دهیم.
وی در پایان با تشکر از رهبر معظم انقلاب اسلامی، رئیس جمهور، اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، همکاران دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، به اقدامات انجام شده در این دوره شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد و از حجت‌الاسلام خسروپناه که بار مسئولیت دبیری شورای عالی انقلاب فرهنگی را پذیرفتند نیز تشکر کرد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: هدف اصلی شورا باید حکمی‌سازی علم و فرهنگ باشد

حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، نیز اظهار کرد: همه مسئولان باید به جایگاه قرارگاهی شورا باورمند باشند، قرارگاه وحدت در عین کثرت نیاز دارد.
وی افزود: هدف اصلی شورا باید حکمی‌سازی علم و فرهنگ باشد. علم و فناوری باید کارآمد باشد و مردم اثرش را ببینند، گاهی گرفتار عمل‌زدگی می‌شویم گاهی نظریه زده می‌شویم، حکمت پیوند نظر و حکمت است، باید از سنت حکمی بزرگان درس بیاموزیم.
دکتر خسروپناه ادامه داد: اقتصاد علم ساحت دیگر علم است وقتی شورا به همه ابعاد حکمت توجه کند، هدف غایی شکل می گیرد در این مسیر نیازمند مشارکت همه نخبگان و مشارکت توده مردم هستیم.
وی گفت: نخبگان در بخش نظریه‌های فعالیت‌های فرهنگی به ما کمک کنند، فعالیت‌های قرآنی و هنری مدنظر قرار گیرد و اثر حکمی آن مورد توجه باشد تا اثرش را در زندگی مردم ببینیم. راهبرد، راهکار برای اجرا و نظارت بر راهبرد باید برای اجرا باشد. این‌گونه مفهوم قرارگاهی بودن شورا تأمین می‌شود.