سید مجید امامی در نشست خبری با خبرنگاران خراسان جنوبی اظهار داشت: در بودجه امسال ۶۰ درصد جدول ۱۷ باید در استانها هزینه شود، لذا ریل گذاری به سمت توانمند شدن استانهاست.
وی افزود: به دنبال آن هستیم با ترغیب و جاگذاری ردیفهایی در بودجه سال آینده، رویکرد زیست بوم گرا تقویت شود.
امامی با اشاره به وضیعت فرهنگی استان خراسان جنوبی هم گفت: تغییرنگاه استان و تهران به ظرفیتهای اصلی و نقش آفرینی محوری خراسان جنوبی به عنوان بخشی از سرزمین خراسان بزرگ الزامی است که در آینده فرهنگی کشور نیز اثرگذار خواهد بود.
وی با اشاره به سبقه فرهنگی خراسان جنوبی افزود: این استان دروازه بسیاری از اتفاقات کشور بوده و در دانش و علوم پایه نشان داده شده و عبارت دقیقتر دروازه صدور فرهنگی ایران امروز به ایران بزرگ که بخشی از آن افغانستان است، خواهد بود لذا باید آماده اوج گیری تعاملات فرهنگی شود.
امامی با بیان اینکه دولت بر خواهر خواندگی شهرهای مرزی تاکید دارد، اضافه کرد: این پیش ایده توسط ایران در اجلاس اخیر وزرای فرهنگی یونسکو نیز پیشنهاد شده است تا در سراسر دنیا اجرا شود.
وی با تاکید بر اینکه شهرهای مرزی باید به اوج اشتراکات و روابط خویشاوندی برسند، اظهار داشت: باید خراسان جنوبی را مهیای آینده تفاوت بدانیم، زیرا با صرف عادلانه شدن زیرساختها نمیتوان دل خوش کرد، لذا انتظار میرود فعالان فرهنگی و زنان و مردان این خطه توانمندتر و مستقلتر از امروز شوند تا جریان سازی فرهنگی را در این استان شاهد باشیم.
مسوول کارگروه مد و لباس کشور با اشاره به پیشرفت فرهنگ مادی در خراسان جنوبی گفت: همانطور که باید حوزه البسه، پوشاک، خوراکی، ادویه ها، خوردنیهای گیاهی و حتی موسیقی مقامی از مصادیق فرهنگ مادی است که باید به فرهنگ معنوی وصل شود.
وی با تاکید بر اولویت نگاه عادلانه قبل از توزیع امکانات افزود: حاکمیت و دولت نیز باید تعریف خود را از استان خراسان جنوبی بازسازی کند، لذا شعار عدالت فرهنگی اول در نگاه به استانها باید پیاده شود.
امامی اظهار داشت: در استانهایی که کمتر در رسانه ملی دیده شدند، این نگاه وجود دارد و در جستجوی نظریه امکان و شکلگیری فرهنگی در این استانها هستیم.
وی با اشاره به راه اندازی تولید کارخانه چادرمشکی در خراسان جنوبی نیز گفت: با توجه به ظرفیت منطقه ویژه اقتصادی بیرجند و ظرفیت خوب بازار خراسان جنوبی و رضوی، البته با توجه به تجار و بازار جنوب افغانستان، اقتضا میکند که در حوزه پوشاک اسلامی به طور مشخص چادر به عنوان پوشاک فراگیر زنان این منطقه نگاهی ویژه شود.
دبیر شورای فرهنگی عمومی کشور افزود: برای پایینتر آمدن قیمت باید به فکر تنوع در مراکز تولید باشیم از همین رو سیاست قاطع دولت حمایت از نساجی مخصوصا کارخانه چادر مشکی است تا وابسته به واردات نباشیم.
وی گفت: بیش از ۱۵ تا ۲۰ میلیون متر مربع نیاز کشور از طریق قاچاق یا بار مسافرتی تامین میشود، لذا این نیاز در کشور میتواند از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی برآورده شود و به اشتغال هم کمک کند.
امامی ادامه داد: دولت باید با ارایه تسهیلات به سرمایه گذار کمک کند، لذا موافقت و حمایت سازماندهی کارگروه مد و لباس برای تاسیس کارخانه چادر مشکلی اخذ شده است اما باید سرمایه گذاران استان پیش قدم شوند که البته این تمایل وجود دارد.
وی اظهار داشت:این موضوع میتواند قفل بسته ده سال گذشته را باز کند، زیرا تاکنون بیش از ۲ کارخانه در کشور فعال نیست و کارخانه سوم یا چهارم هم در خراسان جنوبی میتواند نیاز کشور را تامین کند.
مسوول کارگروه مد و لباس کشور افزود: صنایع فرهنگی، هنری و کالای پوشاک از مزیتهای اقتصاد سبز استانهایی است که درگیر محدودیتهای زیست محیطی هستند و اگر صادرات فرهنگی داشته باشیم از صادرات منابع طبیعی بهتر است.
وی با اشاره به احیای عروسک دو توک در خراسان جنوبی گفت: عروسک کالا هنر تجسمی انتقال فرهنگی بین نسلها است و با عروسکها به افسانهها و حکایتهای پیشینیان پیوند میخوریم و اگر امروز دچار گسست فرهنگی شده ایم دلیلش این است که اسباب بازیها از زمین فرهنگی خودمان نیست.
امامی اضافه کرد: شورای فرهنگ عمومی در کنار مدیران شهری میتوانند به این موضوعات بپردازند و کارگروه نوآوری هم به همین منظور در استانها راه اندازی شده است .
وی گفت: در حوزه آیینها آداب و سنتهای جمعی و جماعاتها برای جذب گردشگران نیز از سیاستهای جدی دولت است.
مسوول کارگروه مد و لباس کشور ادامه داد: برگزاری این مناسک ها، جشنهای استانی، محلی و روستایی مورد حمایت قاطع است، زیرا میتواند همبستگی اجتماعی را حول معانی و ارزشهای استان توسعه دهد.
وی افزود: آیینهایی که با اقتصاد منحصر به فرد استان عجین است همانند جشن زرشک، زعفران و عناب در استان خراسان جنوبی باید توسعه یابد و متعاقب آن گردشگری استان هم منطبق با تقویم رویدادها باشد.
امامی با تاکید بر اینکه رویدادها میتواند محرک جذب گردشگر باشد گفت : اگر در دوره فعلی رویدادسازی نکنیم، گردشگری رونق نمییابد لذا سیاست جدی حمایت از توسعه رویدادهاست.
وی ادامه داد: در تقویم رسمی کشور هم برای رویدادها و تاریخ خراسان جنوبی جایگاهی ویژه قایل و منتظر بررسی روزی در تقویم کشور به عنوان روز زعفران هستیم تا با حمایت فعالان اقتصادی حوزه زعفران توجه ملی به این استان جلب شود.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور اضافه کرد: بازآفرینی لباس، نماد پوشاک اقوام در پوشش اسلامی مطلوب و برگ برنده نظام فرهنگی و هنری ماست، لذا آموزش و پرورش باید پاسخگو باشد و انتظار میرود تا در فصل فرم مدارس سال آینده بتوانیم این موضوع را به بحث بگذاریم که چقدر از ویژگی پوشاک اقوام در فرم مدارس استفاده شده است.
وی با تاکید بر اینکه محدودیتی برای استفاده از لباس سنتی در ادارات نداریم، ادامه داد:، اما تشخیص موضوع برعهده کارگروه مد و لباس هر استان است.
امامی با اشاره به لزوم بازآفرینی المانهای لباس سنتی بر روی مانتو گفت: میزان ترویج و تبلیغ لباس سنتی در رسانههای رسمی باید افزایش یابد که در برخی استانها وضعیت خوب است، اما به زودی تهیه گزارشی از سازمان صدا و سیما در این خصوص را درخواست خواهیم کرد.
وی با اشاره به تعدد اقوام در کشور ایران هم افزود: از این حیث جزو سه کشور اول جهان هستیم، لذا متنوعترین کشور از حیث اقوام زبان و گویشها بوده، اما هیچ سیاستی با هویت تاریخی بدون توجه به تنوع فرهنگ موفق نیست.
مسوول کارگروه مد و لباس کشور با بیان اینکه یکی از سیاستهای ملی ترویج حجاب به عنوان آراستگی است، ادامه داد: ایران را تهران دیدن و تهران را ایران دیدن بزرگترین خطای فرهنگی در دورههای گذشته بوده است.
وی تاکید کرد: زیست بوم گرایی شرط عدالت اجتماعی است و پژوهشهای فرهنگی و مردم شناسی در ایران بهترین منابع برای این ادعاست.
امامی با بیان اینکه کاربرد لفظ محرومیت برای خراسان جنوبی اشتباه است، اضافه کرد: اینکه منابع ملی در ۷۰ سال گذشته عادلانه توزیع نشده شکی در آن نیست؛ از همین رو شاهد هستیم در تخصیص منابع و زیرساختها مخصوص برای توسعه همچون راه و برق حق مطلب ادا نشده، اما راه عبور از محرومیت انباشتی از سرمایه گذاری دولتی نیست، بلکه ظرفیتهای مردم و استان باید احیا شود.
وی گفت: حضور نداشتن سرمایه گذاران بخش خصوصی نیز علت عقب ماندگی زیرساختهاست، اما باید به گفتمان استان محروم در خراسان جنوبی پایان داد و نام استان فرصت ساز را به آن نهاد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور با بیان اینکه به نفع دولت است که نگاه خود را نسبت به خراسان جنوبی عوض کند و این مهم با همکاری رسانهها محقق میشود، اظهار داشت: فقدان مرکز گرایی شعار نیست بلکه در دوره جدید توجه خاصی به این موضوع شده است.
وی گفت : انتخاب مدیران تحول گرا که راهبر نظام فرهنگی استان باشند، بخشی از رفع محرومیت است، زیرا با منابع انسانی میتوان رفع محرومیت کرد تا با پولپاشی لذا کلمه استان محروم باید از خراسان جنوبی برداشته شود.
امامی گفت: البته برخی از نمایندگان مجلس گمان میکنند با این لفظ میتوانند منابع و ردیف جذب کنند، اما در واقع بی مهری به یک تمدن است.
وی همچنین با اشاره به طبیعی بودن الیاف مورد استفاده از البسه و منسوجات خراسان جنوبی اظهار داشت: این دستبافتها میتواند اقتصاد خانگی را سامان دهد، لذا استفاده از دستگاههای کوچک تولید پارچه بخش مهمی از نیاز به منسوجات سلامت محور را در کشور سامان میدهد.
مسول کارگروه مد و لباس کشور با بیان اینکه استفاده از الیاف طبیعی در عبور از بحرانهای فعلی به خصوص لباس خانگی و پوشاک زنانه کمک میکند، گفت: هر خانه خراسان جنوبی با سرمایههای کوچک و نوآوری میتواند دارای یک دستگاه پارچه بافی باشد و محور لباس، شومیز و لباس اجتماعی باشد.
وی با بیان اینکه امروزه پنبه محصول دستنیافتنی در کشور است،افزود: اما این استان میتواند در صنعت پنبه و پشم و استفاده از پارچههای سنتی کمک کند و اگر تجاری (برند) سازی شود تا هر ایرانی دوست داشته باشد یک لباس از الیاف طبیعی داشته باشد و به واسطه بُعد سلامت آن میتواند تبلیغات کرد.
امامی بر برگزاری نشستهای سلامت محور در پوشاک تاکید کرد و گفت: در این زمینه دانشگاه علوم پزشکی میتواند پژوهشهای تجربی درخصوص آثار مثبت منسوجات طبیعی استان را که مزیت دار است در قالب همایشهایی نشان دهد که حتما از این موضوع حمایت میکنیم.
وی با بیان اینکه به خاطر استفاده از الیاف پلی استر بیش از ۷۰ درصد پوشاک خانگی و لباس زیر، استاندارد نیست، گفت: کارگروه پوشاک سلامت محور راه اندازی شده است و تلاش میکنیم تا شاخصهای فنی و علمی ضرر یا سلامت بخشی پوشاک را اعلام تا به سمت پوشاک استاندارد حرکت کنیم.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: گردشگری سلامت معنوی نیز برای کسانی که به دنبال آرامش و تجربه متفاوتی از زندگی پیچیده شهری هستند، اهمیت دارد لذا بافت تاریخی، مردم آرام و مهمان پذیر استان خراسان جنوبی و ظرفیت کویر در کنار هم میتواند بسته گردشگری معنوی را در استان ایجاد کند که به نظام فرهنگی استان پیشنهاد میشود تا از این ظرفیت استفاده کنند.
وی افزود: موسیقی مقامی و دوتار خراسان و خوانندگان بزرگ منطقه هم در گردشگری معنوی میتواند اثرگذار باشد، اما زیرساختها نیز باید به این سمت حرکت کند.
|