کد خبر:20814   تاریخ انتشار: شــنـبـه ، 1 مرداد سال 1401 ساعت 14:48:0

فعالیت‌ علمی بین‌المللی دانشمندان ایرانی با وجود تحریم‌ها افزایش یافته است

معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: با وجود تحریم‌ها، فعالیت‌های بین‌المللی دانشمندان ایرانی هر ساله افزایش داشته و بیش از ٣۵ درصد مقالات محققان ایرانی در اسکوپوس در نتیجه فعالیت مشترک بین‌المللی بوده است.


 آیین اعطای جوایز دو برنده ایرانی جایزه کامستک ٢٠٢١ دز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با حضور معاونت پژوهشی و فناوری وزارت علوم، قائم مقام وزیر علوم در امور بین الملل، مقاماتی از کامستک، نماینده ای از سفارت پاکستان برگزار شد و برگزیدگان تجلیل شدند.
دکتر علی موسوی موحدی، استاد دانشگاه تهران و رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی این دانشگاه و دکتر اسمعیل قوانلو استاد دانشگاه شیراز در رشته مهندسی مکانیک دو برگزیده جایزه کامستک ۲۰۲۱ بودند که به ترتیب برای یک عمل دستاورد در ارتقای رشته شیمی و تالیف بهترین کتاب علمی این جایزه را به خود اختصاص دادند.
پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امروز (شنبه) در این مراسم، اظهار داشت: وزارت علوم با برنامه ریزی بلندمدت در راستای تبدیل علم به فناوری طی بیش از دو دهه گام برداشته است.
وی ادامه داد: دانشمندان ایرانی در سال ٢٠٢١، بیش‌ از ٧٧ هزار مقاله علمی در پایگاه اسکوپوس چاپ کرده اند و بر این اساس ایران رتبه ١۵ را در تولید علم به خود اختصاص داده است. همچنین ایران در زمینه ارجاعات علمی در تبه ١۵و ١۶ دنیا هستیم.
صالحی اشاره ای به سابقه فعالیت های علمی ایران طی دو دهه قبل کرد و گفت: ایران در سال ١٩٩۶ رتبه ۵۶ در تولید علم و در سال ٢٠٢١ رتبه ١۵ را داشته است، بر همین اساس در منطقه رتبه اول تولید علم را داریم.
بیش از ٣۵ درصد مقالات محققان ایرانی در اسکوپوس در نتیجه فعالیت مشترک بین المللی بوده است
معاون پژوهشی وزیر علوم تاکید کرد: از مجموع ٧٧ هزار مقاله ای که دانشمندان ایرانی در سال گذشته میلادی در پایگاه اسکوپوس منتشر کرده اند، ٣۵.٧ درصد با فعالیت های بین المللی بوده است و به رغم تحریم ها علیه ایران، هر ساله میزان فعالیت های مشترک علمی محققان ایرانی افزایش یافته است.
وی تاکید کرد: دانشمندان ایرانی محدود به مرزهای جغرافیایی و سیاسی نیستند و غیر از فعالیت های مشترک علمی، افزایش ارجاعات به مقالات محققان ایرانی نیز این موضوع را ثابت می کند.
نگاه ما به سمت تجاری سازی در تولیدات علمی است
صالحی همچنین به مراکز پژوهشی، پژوهشگاه ها، قطب های علم و فناوری اشاره کرد و گفت: نگاه ما به سمت تجاری سازی در تولید علم است و  در نظام ملی نوآوری ارتباط منطقی بین تولیدات علمی و تجاری سازی لحاظ شده است.
وی ادامه داد: در سال های گذشته با راه اندازی مراکز نوآوری و مراکز رشد که امروز تعداد آنها به ۲۴۰ مرکز رسیده همچنین افزایش تعداد پارک های علم و فناوری با وجود ۴۹ پارک در سراسر کشور، ریل گذاری کامل و ممتدی برای تبدیل علم به فناوری داشته ایم.
صالحی با تبریک به برگزیدگان ایرانی جایزه کامستک گفت: کتاب نوشته دکتر اسمعیل قوانلو استاد دانشگاه شیراز همراه با  یک مورد موفق از انجام تحقیقات بین رشته‌ای بین دانشمندان حوزه نانو و سلامت است.
معاون وزیر علوم با اشاره به دستاوردهای علمی دکتر موسوی موحدی ادامه داد: دکتر موسوی موحدی از افتخارات دانشگاه تهران هستند و به شایستگی این جایزه را برای یک عمر دستاورد علمی دریافت می می کنند.
آماده افزایش همکاری ها با کامستک
وی در مورد همکاری با کامستک نیز گفت: ما توانایی برگزاری دوره های آموزشی علمی و برگزاری دوره های آموزشی را در ایران با حضور محققان کشورهای سازمان همکاری اسلامی، همکاری در طرح های پژوهشی و همکاری منطقه ای و حمایت از بورسیه یا گرنت های تحقیقاتی را داریم.
وی در پایان از علاقه مندی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای سفر به پاکستان به عنوان کشوری که ریاست کامستک را برعهده دارد، با هدف گسترش همکاری ها خبر داد.
همچنین در این مراسم سید آفتاب حسین زیدی (Syed Aftab Hussain Zaidi ) مدیر منابع انسانی کامستک تاریخچه‌ای از تاسیس جایزه کامستک ارائه داد و گفت: این جایزه از سال ۱۹۹۶ و با هدف شناخت بهترین فعالیت های علمی و تحقیقات دانشمندان مسلمان یا مقیم کشورهای اسلامی تاسیس شد.
به گفته وی جایزه کامستک که دانشمند ایرانی رشته شیمی مجتبی شمسی‌پور استاد دانشگاه رازی کرمان در سال ۱۹۹۷ اولین دریافت کننده این جایزه از ایران بوده است، در بخش یک عمر دستاورد علمی در چهار رشته علوم پایه هر دو سال یکبار و به صورت چرخشی به محققان رشته‌های زیست‌شناسی، شیمی یا رشته‌های ریاضی و فیزیک به مناسب فعالیت ها و دستاوردهای یک عمر تحقیقات یک دانشمند این رشته ها اعطا می شود. جایزه نقدی کامستک در این رشته ها شامل ۵ هزار دلار آمریکاست.
جایزه برندگان به طور معمول توسط رئیس جمهوری پاکستان به عنوان رئیس کامستک در نشست مجمع عمومی داده می شود که طی سال های گذشته به دلیل شیوع کرونا این جایزه در مراسمی با حضور افراد محدود و در کشورهای محل اقامت برندگان اعطا شده است. تاکنون ۲۴ دانشمند از کشورهای ایران، مصر، ترکیه، مراکش، سودان، پاکستان این جایزه را دریافت کرده اند.
حسین زیدی در مورد بخش های دیگر این جایزه نیز اظهار داشت: جایزه برتری در علم و فناوری شامل بخش های مختلفی است که جایزه محقق جوان شامل محققان زیر ۴۰ سال، بهترین کتاب علمی و بهترین ثبت اختراع هر کدام شامل جایزه نقدی سه هزار دلاری و جوایز بهترین مقاله در رشته های علوم پایه شامل جایزه ۲ هزار دلاری می شوند.
به گزارش ایرنا، جوایز کامستک به صورت دوسالانه در ۹ رشته تخصصی شامل یک عمر تلاش در ارتقای رشته زیست‌شناسی، یک عمر تلاش در ارتقای رشته شیمی، جایزه محقق جوان، جایزه بهترین کتاب علمی، جایزه بهترین پتنت (ثبت اختراع) علمی، جایزه بهترین مقاله علمی در رشته زیست شناسی، جایزه بهترین مقاله در رشته شیمی جایزه بهترین مقاله در ریاضیات و جایزه بهترین مقاله در رشته فیزیک هر دو سال یک بار در حوزه علوم پایه و علم و فناوری برای قدردانی از محققان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی اعطا می شود. هر جایزه شامل یک گواهی، مدال افتخار و جایزه نقدی است.
این کمیته جوایز ویژه‌ای به دانشمندان مقیم و شاغل در کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی اعطا می‌کند که فعالیت های پژوهشی ارزنده‌ای انجام داده باشند. جایزه کامستک یکی از جوایز معتبر علمی برای محققان کشورهای اسلامی است.
دکتر علی موسوی موحدی عضو هیات‌علمی استاد ممتاز دانشگاه تهران و مرکز تحقیقات بیوشیمی بیوفیزیک برگزیده کامستک در بخش یک عمر تلاش در ارتقای رشته شیمی و دکتر اسمعیل قوانلو عضو هیات علمی دانشگاه شیراز و دانشیار گروه مهندسی مکانیک جامدات دانشکده مهندسی این دانشگاه مکانیک برنده جایزه کامستک در بخش بهترین کتاب علمی بودند.
کامستک با هدف افزایش همکاری‌های علمی و ارتقای سطوح ارتباطات علمی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی تأسیس شده است. این کمیته با هدف و تأکید بر توسعه آموزش‌های تکمیلی، سرمایه‌گذاری در بخش تحقیقات، توجه ویژه به فناوری اطلاعات، مبادله اطلاعات میان کشورهای اسلامی و جلوگیری از فرار مغزها شکل گرفته است.
برندگان ایرانی جایزه کامستک ۲۰۲۱
دکترعلی اکبر موسوی موحدی (متولد ۱۳۳۱) استاد ممتاز دانشگاه تهران و رئیس موسسه بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران، موفق به دریافت جایزه یک عمر دستاورد کامستک در رشته شیمی شده است. وی بنیانگذار بیوشیمی فیزیک در ایران است، دانش‌آموخته مقطع کارشناسی در رشته شیمی از دانشگاه شهید بهشتی، کارشناسی ارشد در دانشگاه میشیگان شرقی آمریکا و دکترای تخصصی در رشته بیوشیمی فیزیک از دانشگاه منچستر انگلستان است.
دکتر موسوی موحدی پس از پایان دوره دکترا، در دانشگاه تهران مشغول به تدریس و تحقیق شد و اکنون استاد تمام گروه بیوفیزیک در مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران است. از دیگر افتخارات دکتر موسوی موحدی می توان به عضویت کمیته انتخاب اعضای آکادمی علوم جهان در زمینه شیمی، عضویت کارگروه صلاحیت علمی دانشکده مطالعات جهان، رییس اتاق فکر دیپلماسی و مرجعیت علمی، ریاست شاخه شیمی فرهنگستان علوم، عضویت هیئت ممیزه دانشگاه تهران، عضو کمیته تخصصی علوم پایه انتشارات دانشگاه، عضو کمیسیون انجمن های علمی کشور، عضو شورای سیاستگذاری و نوآوری آموزشی دانشگاه و عضویت وابسته فرهنگستان علوم اشاره کرد.
دکتر اسمعیل قوانلو (متولد ۱۳۶۴) دانشیار دانشگاه شیراز است که همه دوران تحصیلات خود را در این دانشگاه گذرانده و بعد از دانش‌آموختگی از مقطع دکتری از سال ۱۳۹۲ عضو هیات علمی این دانشگاه بوده است. وی برای تالیف کتاب مکانیک پیوسته محاسباتی ساختارهای نانوسکوپی (computational continuum mechanics of nanoscopic structures) برنده جایزه کامستک شده است.
دکتر هاشم رفیعی‌تبار عضو وابسته گروه علوم پایه فرهنگستان علوم و استاد گروه مهندسی و فیزیک پزشکی دانشگاه پزشکی شهید بهشتی و همچنین دکتر سید احمد فاضل‌ زاده، استاد دانشکده مکانیک دانشگاه شیراز از دیگر نویسندگان این کتاب هستند. کتاب یادشده توسط انتشارات بین‌المللی اشپرینگر در سال ۲۰۱۹ منتشر شده است.
از دکتر قوانلو تاکنون ۸۵ مقاله در مجلات داخلی و خارجی منتشر شده و ۳۵ مقاله در کنفرانس های ملی و بین المللی ارائه داده است و با توجه به فعالیت ها و دستاوردهای پژوهشی انجام شده، در سال‌های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۸ به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه شیراز و در سال ۱۳۹۵ به عنوان پژوهشگر برتر استان فارس معرفی شده است.
اسامی برندگان جوایز کامستک ۲۰۲۱، ژانویه ۲۰۲۲ (دی ۱۴۰۰) اعلام شده بود.