امیرحسین بانکی پورفرد با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: از سال ۸۷ به بعد مسئله بحران پیری جمعیت مطرح شد.
وی گفت: بیش از ۴۰ مرتبه مقام معظم رهبری هشدار دادند که بحرانی در پیش است، اما متاسفانه در طی دو مجلس، قانونی تصویب نشد.
رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت ازخانواده مجلس افزود: با تاکید مقام معظم رهبری و با شروع مجلس فعلی نمایندگان منسجم کار کردند و این قانون را به ثمر رساندند.
آقای بانکی پورفرد گفت: ابر بحران پیری جمعیت به دلیل اینکه حس نمیشود جدی هم گرفته نمیشود.
وی افزود: ۵، ۶ سال وقت داریم که با اجرای این قانون از افتادن در سیاه چال جلوگیری کنیم.
۱۰ درصد جمعیت کشور بالای ۶۰ سال است
آقای محمدجواد محمودی رئیس کمیته مطالعات جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی هم با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: بر مبنای قانون برنامه اول و در دهه اول انقلاب رشد زیادی در حدود ۳/۲ درصد شاهد بودیم که موجب میشد هر یک نسل یکبار، جمعیت دو برابر شود البته الان نرخ رشد جمعیت هفت دهم میباشد.
وی افزود: با توجه به احساس خطری که آن زمان میشد قانون برنامه اول تصویب و هدف گذاری شد که نرخ باوری را تا سال ۱۳۹۰ به چهار فرزند کاهش دهیم.
آقای محمودی گفت: در سال ۱۳۷۱ به آن هدف رسیدیم، اما کسی این هشدار را نداد که اگر به همین روند پیش رویم نرخ رشد جمعیت به شدت کاهش پیدا میکند.
رئیس کمیته مطالعات جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: نرخ باروری از ۶ و نیم فرزند به ازای هر زن به ۱/۶ فرزند در سال ۱۴۰۰ رسیده است.
وی اضافه کرد: این نرخ باروری اگر زیر نرخ جایگزینی یا حدود دو فرزند به ازای هر زن باشد باعث میشود که نرخ جمعیت پایین بیاید.
آقای محمودی گفت: پیش بینی میکنیم تا سالهای آینده اگر نرخ باروری را به هر دلیلی نتوانیم افزایش دهیم نرخ رشد جمعیت کاهشی خواهد بود، چون سال گذشته ۷۳ صدم درصد بود امسال ۷ دهم درصد شده است با توجه به اینکه نرخ باروری ما زیر حد جایگزینی است این باعث میشود که سال آینده کمتر هم شود.
رئیس کمیته مطالعات جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در حال حاضر سالی حدود ۶۰۰ هزار نفر به جمعیت اضافه میشود، دلیل اینکه ما به دنبال افزایش نرخ باروری میرویم این است که ما به دنبال این هستیم که ساختار سنی جمعیت مناسب باشد.
آقای محمودی افزود:در یک بازه زمانی حدود ۴۲ تا ۴۳ درصد افراد جامعه ما زیر ۱۵ سال بودند، نه این میزان جوان که باعث عدم تعادل شود و نه اینقدر پیر که در حال حاضر در حال پیری جمعیت هستیم.
وی اضافه کرد: الان ۱۰ درصد جمعیت بالای ۶۰ سال و حدود ۷ درصد هم بالای ۶۵ سال است.
رئیس کمیته مطالعات جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: هدف اصلی این قانون افزایش نرخ باروری به بالاتر از میزان جایگزینی است.
آقای محمودی افزود: اگر متوسط نرخ باروری را به بالای ۲/۱ فرزند یعنی نیم فرزند اضافه کنیم برآوردمان این است که این قانون به هدف خود رسیده است.
|