وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به ضرورت همافزایی همه دستگاهها و یکپارچه سازی اطلاعات اقتصادی کشور گفت: باید با یکپاچه سازی اطلاعات برای حکمرانی اقتصادی هوشمندتر بهره ببریم. این که بخش ها به صورت جزیره ای عمل کنند این امکان را برای توسعه دشوار خواهد کرد و باید به سوی شبکه سازی و یکپارچه سازی حرکت کنیم. از سایر دستگاه ها هم تقاضا داریم تا به جریان اتصال داده ها بپیوندند تا با همکاری دستگاه های نظاررتی مختلف از مزیت هوشمند شدن در حکمرانی اقتصادی بهره ببریم. در این شرایط است که کاهش قاچاق، فرار مالیاتی و کاهش استفاده از ظرفیت های ملی برای ما عموم نفع خواهد داشت.
وی با اشاره به ایجاد سامانهای جامع در حوزه سامانه جامع تجارت و امور گمرکی گفت: این سامانه، آغاز این راه است که به زودی به ثمر خواهد نشست و امیدواریم در کنار ارمغان سخت افزاری و فناوری های سخت در حوزه فناوری های نرم نیز به یک بلوغ برسیم.
بهره مندی از 15 سامانه اشعه ایکس کانتینری ایرانساخت
در بخش دیگری از این مراسم مهدی میراشرفی رییس کل گمرک ایران با اشاره به بهرهمندی از فناوری شرکتهای دانشبنیان برای تامین سامانههای اشعه ایکس کانتینری و کامیونی گفت: تحولی چشمگیر در جابه جای محموله و مسافر یک تحول در حال رخ دادن است و توسعه فناوری های پیشرفته، ضمن تسهیل تجارت و افزایش سرعت محموله ها باعث کاهش هزینه می شود؛ به همین جهت دنیا در بحث ترخیص امور کالایی گمرک، مرزها در قرن بیست و یکم محل عبور و نه ایستایی هستند.
وی با بیان اینکه تجهیزات کنترلی و سامانه های پایش مزاحم و ملموس جای خود را به کنترل های غیر مزاحم و غیر ملموس دادهاند افزود: از 2 دهه قبل، گمرک ایران از نسل نخست دستگاه های ایکس بهره برد با توجه به تحریم های ظالمانه این دستگاهها زمینگیر شدند تا چند سال بعد که گمرکات ایران به 15 دستگاه چینی مجهز شد. نمونههای خارجی اما تجهیزات جدید و نسل چهارم هزینه های هنگفتی دارد و نیز با تحریم مواجه است.
میر اشرفی، با بیان این که گمرک بهه سمت ترغیب شرکت های داخلی رفته است، ادامه داد: با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت دفاع، بخش خصوصی و گمرک 15 دستگاه در گمرکات در حال استقرار است. در حال حاضر یکی از این دستگاه ها در بندرعباس رونمایی می شود. همچنین یاد شهید فخری زاده را که دستگاه های جدید با تلاش های ایشان و همکارانشان در وزارت دفاع به سرانجام رسید گرامی میداریم.
وی با اشاره به صرفه جویی حاصل از تولید بومی این تجهیزات گفت و بیان کرد: این دستگاه های نسل جدید بیش از 3 هزار میلیارد تومان صرفه جویی را با مبنا قرار دادن هزینه هر دستگاه 5 میلیون یورو به ارمغان میآورند و امیدواریم این روند ادامه پیدا کند.
استقرار 2 دستگاه ایکس ری در 2 شاهراه گمرکی کشور
نخستین ایکسری ایران ساخت در سال 1397 نصب و استفاده از توان داخلی و بخش خصوصی از سال 98 آغاز شد.
تا پایان سال جاری ۱۶ دستگاه اشعه ایکس ایران سخت نصب و مورد استفاده قرار میگیرد.
در حالی که نخستین دستگاه ایران ساخت در مرز بازرگان نصب شد، امروز گمرک بندر شهید رجایی و گمرک اینچه برون استان گلستان نیز از این تجهیزات بهرهمند شدند.
استفاده از این دستگاه ضمن افزایش ریسک قاچاق، گسترش تجارت، امکان بازرسی بدون دخالت به نیاز فیزیکی، شناسایی انواع جاسازی ها در بدنه کانتینر و تریلی، امکان تفکیک مواد آلی فلزات و مواد ترکیبی در محموله امکان سرعت جابهجاییها را فراهم میکند.
به کمک تجهیزات ایکسری ایرانساخت از سال 1398 تا کنون روزانه حدود 550 هزار اسکن در سال صورت گرفته است و با نصب دستگاه های جدید تا سال 1403 ، رکورد بیش از یک میلیون اسکن شکسته میشود.
سرعت اسکن با کمک تولیدات داخلی از 4 دقیقه به کمتر از 30 ثانیه رسیده است.
|