کد خبر:16600   تاریخ انتشار: سـه شنبه ، 19 اسفند سال 1399 ساعت 15:58:0

نقش پیشرو و جایگاه سازنده میراث علمی دانشگاه جندی شاپور باستان در تکوین تاریخ علم جهان

دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به نقش پیشرو و جایگاه سازنده میراث علمی دانشگاه جندی شاپور باستان در تکوین تاریخ علم جهان اظهار داشت: میراث علمی آموزشی این دانشگاه ایرانی در ۱۸ قرن پیش، تأثیر مستقیم و آشکاری بر شکل‌گیری مفهوم دانشگاه با رویکرد نوین جهانی داشته است.


دکتر غلامی در آیین افتتاحیه سومین کنگره بین‌المللی جندی شاپور که امروز (سه‌شنبه) به صورت حضوری و مجازی در سالن شهدای جهاد علمی این وزارت برگزار شد، گفت: اصل تعهد به مقوله علم و هنجار سازی علمی به عنوان مفهومی متعالی در تکوین تمدن جهانی از دیگر وجوه اثربخش دانشگاه جندی شاپور باستان است.
به گفته وی، در دانشگاه جندی شاپور؛ احترام به تنوع فرهنگی، مدارا؛ کرامت انسانی و پرهیزاز خشونت و تعصب و گرایشات انحصار گرایانه علمی از مهم ترین مولفه های بنیادین است که در اساس‌نامه این دانشگاه کهن همواره پاس داشته می‌شد. این وضعیت در قیاس با شرایط کنونی جامعه جهانی و شکاف دانشی و انحصار گرایی برخی قدرت های جهانی در امر علم؛ عظمت نگرش بالنده بنیانگذاران جندی شاپور را هویدا می‌سازد.
دکتر غلامی افزود: موضوع اشتراک‌گذاری علم که مفهوم مدرن تلقی می‌شود که سازمان جهانی یونسکو نیز همواره در راهبردهای میان‌مدت و بلندمدت بر روی آن تاکید دارد، از ویژگی‌های بارز شهر دانشگاهی جندی شاپور بوده است. در واقع در این دانشگاه مفهوم توسعه پایدار دانش و ترویج آن محور فعالیت های علمی و اموزشی بوده است. فارغ التحصیلان این دانشگاه پس از فراغت از تحصیل به سرزمین و دیار خود بازگشته و امر ترویج وتوسعه علوم را بر عهده می گرفتند.
وزیر علوم در ادامه سخنان خود، تصریح کرد: تولیدات علمی دانشگاه جندی شاپور نقش کم‌نظیری در توسعه تمدن جهانی داشته است؛ مبارزه با بیماری های واگیردار و کشف و معرفی انواع گیاهان دارویی، برتر قرار دادن فضیلت علم و خرد در برابر ستیز و شمشیر؛ ساختن آزمایشگاه‌ها و لابراتورهای علمی و پژوهشی؛ نهضت ترجمه ستودنی دانشگاه جندی شاپور که آثار مشرق زمین را به سان پل ارتباطی به مغرب زمین انتقال می‌داد؛ بسیار درخشان است.
وی خاطر نشان کرد: تاسیس و راه‌اندازی بزرگترین کتابخانه عهد باستان با ۴۰۰ هزار عنوان کتاب از دیگر شگفتی های شکوهمند این دانشگه باستانی است. تاسیس این دانشگاه در ۱۷۵۰ سال پیش بیانگر اهتمام جدی ایرانیان به تولید خرد و معرفت در تاریخ تمدن جهان است که صرف نظر از هر گونه تعصب، باید این رویداد با شکوه را ارج دانست و بار دیگر بشریت را نسبت به کوشش نیاکان دانش ستا و فرهنگ گستر آگاه ساخت.
دکتر غلامی بیان کرد: ثبت رویداد ۱۷۵۰ سال تاسیس دانشگاه جندی شاپور در فهرست رویدادهای تجلیل سازمان جهان یونسکو؛ و صحه گذاشتن بر کهن ترین سنت دانشگاه جهانی بسیار ارزشمند و قابل ستایش است؛ لیکن آنچه که این رسالت را بیش از پیش بر دوش ما سنگین‌تر می‌کند؛ تلاش جهت احیای دوباره جندی شاپور نوین است که در پیام بانو ازوله مدیرکل محترم یونسکو به خوبی نمود یافته است. شهر باستانی دزفول که خواستگاه این دانشگاه کهن جهانی است و دانشگاه صنعتی جندی شاپور که اکنون بار احیای نیای سرافراز خویش را بدوش می کشد باید با حمایت حداکثری نهادهای داخلی و بین المللی؛ جهت احیای دانشگاه جامع جندی شاپور نوین همت گمارند. که در این راه وزارت علوم و تحقیقات و فناوری از هر کوششی دریغ نخواهد کرد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران، در راستای احیای دوباره جایگاه جهانی جندی شاپور؛ آمادگی خود را جهت میزبانی از روسای دانشگاه‌های با قدمت باستانی جهان در جندی شاپور اعلام می‌دارد تا از این رهگذر راهکارهای عملیاتی داد و ستدهای آموزشی و علمی و فرهنگی همچون عهد باستان دوباره بر صدر همکاری های دانشگاهی بنشیند.