حجت الاسلام حمید محمدی با ارائه گزارشی از عملکرد شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال ۹۸ گفت: کلیات شاخصهای ملی توسعه فرهنگ قرآنی در اواخر شهریور سال گذشته و در جلسه چهل و ششم شورای توسعه فرهنگ قرآنی به تصویب رسید. بر اساس ماده چهارم منشور توسعه فرهنگ قرآنی یکی از وظایف این شورا عبارت از تهیه و تصویب شاخصهای توسعه فرهنگ قرآنی و تصویب شاخصهای ارزیابی و نظارت بر فعالیتهای قرآنی است.
این شاخصهای ملی شامل سرانه زمان تلاوت قرآن روزانه، سرانه زمان تدبر قرآن روزانه، سرانه حفظ قرآن، نسبت افراد توانمند در سواد پایه قرآنی (روخوانی و درک معنای قرآن) و در سواد عمومی قرآنی (تدبر)، حفظ و استفاده از قرآن در جمعیت بالای ۱۲ سال و بالای ۱۵ سال کشور، سرانه زمان استفاده روزانه از رسانههای نوین دیجیتال قرآنی، میزان رشد اقبال جهانی به فعالیت قرآنی جمهوری اسلامی ایران و میزان رشد فضائل قرآنی و مکارم اخلاقی است.
از دیگر شاخص ها می توان به نسبت افراد معتقد به ضرورت و امکان استفاده مستقیم از قرآن در تدبیر زندگی فردی و جمعی به جمعیت بالای ۱۵ سال کشور، میزان نظریهپردازی علمی قرآنبنیان، نسبت اعتبارات قرآنی تخصیص یافته به کل اعتبارات تخصیص یافته کشور و همچنین میانگین بهره وری فعالیت قرآنی دستگاهها و نهادهای دولتی، عمومی و مردمی اشاره کرد.
محمدی در ادامه اظهار داشت: این شورا قرار است در سال ۹۹ ضمن بهینه سازی و هماهنگی تصویب آیین نامه ارائه کمک هزینه شهریه دانشجویی به حافظان و قاریان، برنامه جامع فعالیتهای قرآنی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور را به تصویب برساند.
از دیگر برنامه های امسال این شورا می توان به تعیین شاخص ها و ضوابط عضویت در شورا و کمیسیون های وابسته، هدفمندسازی و هدایت اعتبارات اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی در جهت تحقق اسناد راهبردی سه گانه منشور توسعه فرهنگ قرآنی و پیشنهاد لایحه بودجه صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی در سال ۱۴۰۰ اشاره کرد.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: در حوزه برگزاری و پشتیبانی محتوایی و اجرایی سلسله جلسات توسعه فرهنگ قرآنی و همچنین پشتیبانی محتوایی و اجرایی منظومه جلسات توسعه فرهنگ قرآنی پیش بینی هایی صورت گرفته که شورای توسعه فرهنگ قرآنی شش جلسه خواهد داشت و مجمع مشورتی این شورا نیز ۱۲ جلسه برگزار خواهد کرد.
وی افزود: کمیسیون های سه گانه وابسته به شورای توسعه فرهنگ قرآنی طی سال جاری ۱۸ جلسه را برگزار خواهد کرد و ۴۰ جلسه نیز از سوی کارگروه ها و کمیته های تخصصی وابسته برگزار می شود.
به گفته محمدی ۱۲ جلسه از سوی کمیته تخصیص صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی و ۲۴ جلسه راهبری اجرای اسناد راهبردی منشور توسعه فرهنگ قرآنی تشکیل خواهد شد.
وی اضافه کرد: در حوزه اجرایی شدن مصوبات و سیاست ها، مهمترین برنامه در سال جاری، پیگیری اجرایی سازی و نظارت بر اسناد سه گانه راهبردی اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی یعنی آموزش عمومی، تبلیغ و ترویج و پژوهش و آموزش عالی قرآنی مبتنی بر بند شش ماده چهار منشور توسعه فرهنگ قرآنی خواهد بود.
استقرار مراکز راهبردی سیاست های قرآنی در وزارتخانه ها
محمدی اظهار داشت: پس از تصویب منشور توسعه فرهنگ قرآنی در سال ۱۳۸۸ و به تبع آن تشکیل شورای توسعه فرهنگ قرآنی، طی ۱۰ سال گذشته، دستاوردها و تحولات وسیعی در حوزه تولیت فعالیت های قرآنی رخ داده که از مهمترین این موارد در طول یکسال گذشته می توان به استقرار مراکز راهبردی سیاست های قرآنی در وزارتخانه های مرتبط تحت نظر وزیر و تدوین و ابلاغ اسناد سه گانه ذیل منشور اشاره نمود.
وی توضیح داد: دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به عنوان نهاد پشتیبان و اجرایی شورای توسعه فرهنگ قرآنی به همراه سه کمیسیون تخصصی خود، مستقر در وزارتخانه های آموزش و پرورش، علوم و فرهنگ و ارشاد اسلامی، طی یک سال گذشته هم قدم با گام دوم انقلاب اسلامی، پس از تصویب اسناد راهبردی و تخصصی سه گانه خود، مرحله جدیدی از فعالیت های خود را با محوریت هم آهنگی فعالیت های قرآنی، ارتقای مشارکت های مردمی، فهم و تدبر در آموزه های قرآنی و اعتقاد، التزام و تمسک به قرآن کریم آغاز نموده است.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: این شورا در سال گذشته سه بار تشکیل جلسه داد و هشت جلسه برای مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی تشکیل شد. همچنین کمیسیون توسعه تبلیغ و ترویج قرآن سه جلسه و کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن یک جلسه برگزار کرد.
وی از تشکیل ۱۱ جلسه در کمیته ها و کارویژه های کارشناسی شورا و کمیسیون ها خبر داد و افزود: البته با توجه به شیوع ویروس کرونا در پایان سال ۱۳۹۸، تعداد بسیاری از جلسات که هر سال در ماه آخر سال تشکیل می شد، لغو شدند.
تکلیف ادغام اتحادیه های مردم نهاد قرآنی مشخص شد
محمدی مهمترین مصوبات و سیاست های ابلاغی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در سال ۹۸ را برشمرد و گفت: این مصوبات غالبا با پیشنهاد کمیسیون های تخصصی و همچنین بررسی و کارشناسی در دبیرخانه شورا و کمیسیون ها و مجمع مشورتی انجام می شود.
وی افزود: تعیین تکلیف موضوع ادغام اتحادیه های مردم نهاد قرآنی، ماده واحده مصوب شورای عالی در خصوص مزایای دارندگان گواهی نامه های تخصصی حفظ و قرائت، ماده واحده مصوب ستاد راهبری نقشه مهندسی فرهنگی برای هماهنگی ردیفهای اعتبارات لایحه سالانه بودجه کشور با اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی و سند راهبردی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشوراز مهمترین مصوبات سال گذشته بود.
ماده واحده هماهنگ سازی اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی، اصلاحیه آییننامه اجرایی پرداخت کمک هزینه تحصیلی دانشجویی به حافظان و قاریان برای اجرا در سال ۹۸، بررسی و تصویب عضویت کمیته امداد امام خمینی (ره) در کمیسیون توسعه فعالیت های تبلیغی ترویجی قرآن و تصویب کلیات شاخص های ملی توسعه فرهنگ قرآنی از دیگر مصوبات مهم این شورا در سال گذشته بود.
گسترش فعالیت های قرآنی در استان ها
محمدی اضافه کرد: انتخاب اعضای صاحبنظر حقیقی قرآنی عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی، تصویب فعالیت شورای هماهنگی و گسترش فعالیت های قرآنی استان ها ذیل شورای فرهنگ عمومی هر استان، تصویب نماینده پیشنهادی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی جهت عضویت در هیأت هماهنگی صدور مجوز مؤسسات قرآنی مردمی و تصویب نماینده پیشنهادی سازمان تبلیغات اسلامی جهت عضویت در هیأت هماهنگی صدور مجوز مؤسسات قرآنی مردمی در سال گذشته انجام شد.
وی افزود: ارائه و تصویب ماده واحده پیشنهادی مجمع مشورتی در خصوص شناسایی و اعطای مدرک تخصصی به پیشکسوتان قرائت قرآن کریم و تصویب پیش نویس ماده واحده اخذ شناسه ملی صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی از طریق سامانه جامع ثبت شرکت ها و مؤسسات غیرتجاری در سال ۹۸ صورت گرفت.
محمدی اضافه کرد: انتخاب اعضای کمیته تخصیص صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی و اعضای بازرسان صندوق مشارکت و همچنین تأیید و تصویب کلیات برنامه جامع فعالیتهای قرآنی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور مربوط به پیش نویس مصوب جلسه ۴۶ کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآن مورخ پنجم خرداد ۹۷ از دیگر مصوبات سال گذشته بود.
وی ادامه داد: در سال گذشته اقداماتی در راستای اجرایی سازی مصوبات داشتیم که می توان به ابلاغ واگذاری مسئولیت ادغام اتحادیه های مردم نهاد قرآنی به هیئت رسیدگی به امور مراکز فرهنگی همراه با انتشار بیانیه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این خصوص اشاره کرد.
انتقال ستاد راهبری طرح ملی حفظ به سازمان اوقاف
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: پیگیری تخصیص و جذب اعتبارات اجرای منشور، پیگیری عملیاتی سازی اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی، انتقال ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم از دبیرخانه به سازمان اوقاف و امور خیریه و رفع موازی کاری در برگزاری آزمون مستقل حفظ کل قرآن در اجرای قانون اعطای مدرک کارشناسی و بالاتر به حافظان کل قرآن کریم از دیگر اقدامات این شورا بوده است.
محمدی بهبود تعامل دبیرخانه شورا با مجلس شورای اسلامی و نمایندگان را در راستای اجرایی سازی مصوبات برشمرد و گفت: در سال گذشته پیگیری افزایش اعتبارات قرآنی اجرای منشور و اسناد راهبری سه گانه آن در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ از طریق مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه کشور را داشتیم و پیگیری های حقوقی و کارشناسی برای تسریع در روند ادغام اتحادیه های مردم نهاد قرآنی کشور و پیگیری حقوقی و کارشناسی تخصیص ردیف بیمه شاغلان مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ صورت گرفت.
|